Aflarea Sfintelor Moaşte ale Sfântului Cuvios Alexandru, stareţul Mânăstirii Svir

Aflarea Sfintelor Moaşte ale Sfântului Cuvios Alexandru, stareţul Mânăstirii Svir

Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Alexandru, stareţul Mânăstirii Svir

Sfântul Alexandru de Svir s-a mutat la Domnul pe 30 august 1533. Sfintele sale moaşte, neputrezite, au fost descoperite în anul 1641, în timpul reconstrucţiei Catedralei Schimbarea la Faţă.

Sfintele moaşte ale Sfântului Alexandru de Svir au fost găsite şi cercetate, pe 17 aprilie 1641, . Descoperirea a fost însoţită de semne aparte: pe 15 şi 16 aprilie, s-a auzit un tunet extraordinar şi au apărut fulgere care se prelingeau de-a lungul pământului, pe deasupra mormântului Sfântului întemeietor al Mânăstirii. Apoi, în timpul Dumnezeieştii Liturghii din 17 aprilie (în Sâmbăta lui Lazăr), muncitorii au săpat un şanţ pentru zidurile noii biserici din piatră a Schimbării la Faţă a Domnului; iar în Altarul vechii biserici, au găsit racla Sfântului. Pământul de deasupra alcătuia un fel de peşteră, nesprijinindu-se pe nimic.

Toţi călugării au coborât, pentru a vedea racla descompusă (doar placa inferioară se mai păstrase bine). Când egumenul Avraam a scos placa superioară, a izvorât un mir frumos şi puternic mirositor. Trupul Sfântului era neatins, aşa cum fusese îmbrăcat în mantie şi schimă. Faţa sa era acoperită, iar pe sub schimă se putea zări o parte din barbă; ambele picioare se aflau ca şi cum abia adormise, piciorul drept fiind ridicat, iar piciorul stâng înspre lateral, ambele cu sandale.

Din trupul său, izvora un parfum ca de mir sau flori. Mitropolitul Aftonie al Novgorodului a fost prezent la descoperirea sfintelor moaşte. Cu cinste şi bucurie, sfintele moaşte au fost aşezate într-o raclă nouă şi duse în lăcaşul Sfântului Nicolae Făcătorul de Minuni, în aceeaşi mânăstire.

Călugării, care au văzut trupul neputrezit al păzitorului lor ceresc, au fost uimiţi şi au notat o descriere detaliată. În mod cu totul deosebit şi surprinzătoare a fost faţa, care era atât de vie, încât Sfântul părea că doarme. Chipul i se potrivea cu icoanele care fuseseră pictate de contemporanii săi. Autorii descrierii au remarcat, de asemenea, poziţia neobişnuită a mâinilor şi a picioarelor Sfântului şi culoarea galbenă a pielii. Curând, sfintele moaşte au fost aşezate într-o raclă din argint, dăruită de Ţarul Mihail, şi au fost mutate în Catedrala Schimbării la Faţă, reconstruită.

În acelaşi timp, cinstirea Sfântului Alexandru a fost rânduită pentru două date: 30 august, ziua mutării sale la Domnul, şi 17 aprilie, ziua aflării sfintelor sale moaşte.

Sfintele moaşte ale Sfântului au fost îndepărtate din Mânăstirea Svir, de către bolşevici, pe 20 decembrie 1918, după câteva încercări nereuşite de a le confisca. Atunci a avut loc o campanie infamă de distrugere a sfintelor moaşte ale Sfinţilor, care a continuat între 1919-1922. Multe sfinte moaşte ale Sfinţilor ruşi au fost furate şi supuse “examinării ştiinţifice”, sau expuse în muzee anti-religioase. Unele au fost complet distruse.

În speranţa dovedirii faptului că sfintele moaşte ar fi fost false, sovieticii au efectuat multe teste. Cu toate acestea, testele au confirmat numai că relicvele erau autentice. În cele din urmă, sfintele moaşte au fost trimise la Academia Medico-Militară din Petrograd. Acolo, au rămas aproape 80 de ani.

O a doua aflare a sfintelor moaşte ale Sfântului Alexandru din Svir avea loc, astfel, în decembrie 1997.

Sfintele moaşte s-au dovedit a fi neputrezite, aşa cum erau atunci când au fost confiscate. Modul în care arăta Sfântul corespundea descrierii din înregistrările anului 1641. Odată ce s-a constatat că acestea erau sfintele moaşte ale Sfântului Alexandru, Mitropolitul Vladimir de Sankt Petersburg a permis ca ele să fie duse la Biserica “Sfânta Sofia şi cele trei fiice ale sale” (17 septembrie), pentru o perioadă de patru luni, înainte de întoarcerea lor în Mânăstirea Svir. Ulterior, pe când unii credincioşi se închinau la sfintele moaşte ale Sfântului Alexandru, au observat un mir parfumat care izvora din ele.

Sfintele Moaşte au fost duse la Mânăstirea “Sfântul Alexandru din Svir”, în noiembrie 1998, iar vindecările minunate continuă să aibă loc înaintea acestora.

A se vedea, pe 30 august, şi viaţa Sfântului Alexandru de Svir.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere, adaptare şi adăugire Lăcaşuri Ortodoxe – 2023

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.