publicat în: Vieţi de Sfinţi

Aflarea Sfintelor Moaşte ale Sfântului Cuvios Alexandru, stareţul Mânăstirii Svir

Sfântul Alexandru de Svir s-a mutat la Domnul pe 30 august 1533. Sfintele sale Moaşte, neputrezite, au fost descoperite în 1641, în timpul reconstrucţiei Catedralei Schimbarea la Faţă.

Pe 17 aprilie 1641, Sfintele Moaşte ale Sfântului Alexandru de Svir au fost găsite şi cercetate. Descoperirea a fost însoţită de semne aparte; pe 15 şi 16 aprilie, s-a auzit un tunet extraordinar şi au apărut fulgere care se prelingeau de-a lungul pământului, pe deasupra mormântului Sfântului întemeietor al Mânăstirii. Apoi, în timpul Dumnezeieştii Liturghii din 17 aprilie (în Sâmbăta lui Lazăr), muncitorii au săpat un şanţ pentru zidurile noii biserici din piatră a Schimbării la Faţă a Domnului; iar în Altarul vechii biserici, au găsit racla Sfântului. Pământul de deasupra alcătuia un fel de peşteră, nefiind sprijinit pe nimic.

Toţi călugării au coborât, pentru a vedea racla descompusă (doar placa inferioară se mai păstrase bine). Când egumenul Avraam a scos placa superioară, a izvorât un parfum puternic. Trupul Sfântului era neatins şi fusese îmbrăcat în mantie şi schimă. Faţa sa era acoperită, iar pe sub schimă se putea zări o parte din barba sa; ambele picioare se aflau ca şi cum abia adormise, piciorul drept fiind ridicat, iar piciorul stâng înspre lateral, ambele cu sandale.

Din trupul său, ieşea un parfum ca de mir sau de flori. Mitropolitul Aftonie al Novgorodului a fost prezent la descoperirea Sfintelor Moaşte. Cu cinste şi bucurie, Sfintele Moaşte au fost aşzate într-o raclă nouă şi au fost duse în lăcaşul Sfântului Nicolae Făcătorul de Minuni, în aceeaşi mânăstire.

Călugării, care au văzut trupul neputrezit al păzitorului lor ceresc, au fost uimiţi şi au lăsat o descriere detaliată. În mod deosebit, surprinzătoare a fost faţa, care era atât de vie, încât Sfântul părea că doarme. Faţa se potrivea cu icoanele care fuseseră pictate de contemporanii săi. Autorii descrierii au remarcat, de asemenea, poziţia neobişnuită a mâinilor şi a picioarelor Sfântului şi culoarea galbenă a pielii sale. Curând, Sfintele Moaşte au fost aşezate într-o raclă de argint, donată de Ţarul Mihail, şi au fost mutate în Catedrala Schimbării la Faţă, reconstruită.

În acelaşi timp, cinstirea Sfântului Alexandru a fost rânduită după două date: 30 august, ziua mutării sale la Domnul, şi 17 aprilie, ziua aflării Sfintelor sale Moaşte.

Sfintele Moaşte ale Sfântului au fost îndepărtate din Mânăstirea Svir, de către bolşevici, pe 20 decembrie 1918, după câteva încercări nereuşite de a le confisca. A existat o campanie infamă de distrugere a Sfintelor Moaşte ale Sfinţilor, care a continuat între 1919-1922. Multe Sfinte Moaşte ale Sfinţilor ruşi au fost furate şi supuse “examinării ştiinţifice”, sau expuse în muzee anti-religioase. Unele au fost complet distruse.

În speranţa dovedirii faptului că Sfintele Moaşte ar fi fost false, sovieticii au efectuat multe teste. Cu toate acestea, testele au confirmat doar că relicvele erau autentice. În cele din urmă, Sfintele Moaşte au fost trimise la Academia Medico-Militară din Petrograd. Acolo au rămas aproape 80 de ani.

O a doua descoperire a Sfintelor Moaşte ale Sfântului Alexandru a avut loc, astfel, în decembrie 1997.

Sfintele Moaşte s-au dovedit a fi neputrezite, aşa cum erau atunci când au fost confiscate. Modul cum arăta Sfântul a corespuns descrierii din înregistrările din 1641. Odată ce s-a constatat că acestea erau Sfintele Moaşte ale Sfântului Alexandru, Mitropolitul Vladimir de Sankt Petersburg a permis ca ele să fie duse la Biserica “Sfânta Sofia şi cele trei fiice ale sale” (17 septembrie), pentru o perioadă de patru luni, înainte de revenirea lor în Mânăstirea Svir. Pe când credincioşii se închinau la Sfintele Moaşte ale Sfântului Alexandru, au observat un mir parfumat care izvora din ele.

Sfintele Moaşte au fost duse la Mânăstirea “Sfântul Alexandru de Svir”, în noiembrie 1998, iar vindecările minunate continuă să aibă loc înaintea lor.

A se vedea, pe 30 august, şi viaţa Sfântului Alexandru de Svir.

(Cu ajutorul lui Dumnezeu, traducere Lăcaşuri Ortodoxe)