publicat în: Vieţi de Sfinţi

A 5-a Sâmbătă a Marelui Post al Paştilor, a Acatistului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

În cea de-a cincea sâmbătă a Marelui Post, Sâmbăta Acatistului, cinstim Icoana "Lauda Fecioriei" a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.


 


În anul 625, pe când împăratul Iraclie se lupta cu persanii, Hanul a trimis forţe pentru a ataca Constantinopolul, pe uscat şi pe mare. Patriarhul Serghie le-a cerut oamenilor să nu îşi piardă inima, ci să aibă încredere în Dumnezeu.


 


O procesiune a avut loc în jurul oraşului, cu Crucea Domnului, Veşmântul Preasfintei Fecioare, Icoana Mântuitorului cea nefăcută de mână omenească şi Icoana Hodighitria a Maicii lui Dumnezeu.


 


Patriarhul a scos Veşmântul Preasfintei Fecioare, pe mare, iar apărătorii oraşului au învins forţele Hanului. Marea a devenit foarte agitată şi multe bărci s-au scufundat. Invadatorii s-au retras, iar oamenii din Constantinopol au adus mulţumiri lui Dumnezeu şi Preacuratei Sale Maici.


 


În alte două ocazii, în 655 şi 705, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a apărat oraşul de invadatorii saracini. O sărbătoare închinată Preasfintei Fecioare a fost înfiinţată, pentru a comemora aceste victorii.


 


Acatistul Maicii lui Dumnezeu se crede că provine din această perioadă, iar utilizarea sa s-a răspândit din Constantinopol şi în alte ţări ortodoxe.


 


Icoana înaintea căreia a fost cântat Acatistul a fost dăruită Mânăstirii Dionisiu de pe Muntele Athos, de către împăratul Alexie Comnenul. Acolo, a început să izvorască mir. Au existat cel puţin trei exemplare făcătoare de minuni ale acestei icoane în Rusia, înainte de Revoluţie.


 


Această Icoană o înfăţişează pe Maica lui Dumnezeu aşezată pe un tron şi înconjurată de profeţi cu pergamente. 


 


Cu ajutorul lui Dumnezeu, traducere Lăcaşuri Ortodoxe

Vezi mesaje