publicat în: Arhivă

Mesaje: IPS Gherasim – Nu-i greu sa traiesti, ci-i greu sa cumpanesti (IPS Pimen)

Intelept implinitor al rosturilor vietii bisericesti in vremuri de incercari

Cu prilejul trecerii la cele veşnice a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Gherasim al Râmnicului, consemnez în aceste câteva rânduri proverbul nostru românesc: „Nu-i greu să trăieşti, ci-i greu să cumpăneşti“. În limbajul şi gândirea Sfinţilor Părinţi purtători de Dumnezeu, acest proverb este formulat în cuvintele: „dreapta socotinţă“ – „via aurea“.

Acest principiu de viaţă i-a fost sfătuitor în toţi anii vieţii Înaltpreasfinţitului Gherasim pe care i-a dăruit Bunul Dumnezeu Înaltpreasfinţiei Sale, principiu împodobit de cele înfăptuite, îndeosebi, în slujirea arhierească. A ştiut să cumpănească împlinirea rosturilor vieţii bisericeşti în vremuri de mari încercări pentru Biserica noastră strămoşească, în perioada de regim comunist-ateu instalat în ţara noastră.

Curăţia inimii, credinţa neclintită, smerenia nefăţarnică, demnitatea personală sădită în sufletul Înaltpreasfinţiei Sale de către părinţii care l-au născut şi crescut, învăţăturile primite în şcoala primară din acele vremuri de aur, iar mai presus de acestea, binecuvântarea lui Dumnezeu l-au ajutat să se realizeze ca persoană – model în trăirea vieţii personale şi în activitatea chiriarhală.

A clădit pe temelia „celor şapte ani de acasă“ şi pe frica de Dumnezeu care i-a dat înţelepciunea, cum să cumpănească gândurile, cuvintele şi faptele potrivit voii lui Dumnezeu. Rog pe Bunul Dumnezeu să odihnească în pace sufletul Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Gherasim!

† Pimen

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor

Vezi celelalte mesaje, sau lasa si tu mesajul tau, dand click AICI! [https://www.lacasuriortodoxe.ro/ips-gherasim]