Nazaret: Mormantul unui oficial canaanit, descoperit in Jezreel Valley

În timpul unor săpături de salvare a sud-vestului Nazaretului, din Jezreel Valey, arheologii au descoperit un sicriu unic din epoca târzie a bronzului, care ar fi aparținut unui oficial canaanit care facea parte din armata egipteană.

Conform unui comunicat de presa al Autoritatii Israeliene de Antichități, “sicriul a fost descoperit într-o săpătură de la poalele Tel Shadud”. Potrivit directorilor de săpături, Dr. Edwin van den Brink, Dan Kirzner și Dr. Ron Be’eri ai Autorității de Antichități din Israel, este vorba despre “un sicriu din lut, cilindric, cu un capac antropoidal (care imita imaginea unei persoane), înconjurat de o varietate de obiecte de ceramică, constând în principal din vase de depozitare a alimentelor, tacamuri, vase de cult și oase de animale. Așa cum era obiceiul, se pare că acestea au fost folosite ca ofrande pentru zei, și au fost, de asemenea, menite să ii ofere mortului hrana în viața de apoi”.

Scheletul unui adult a fost descoperit în interiorul sicriului. “Noi presupunem ca persoana decedată a fost un oficial de origine canaanita, care era angajat în serviciul guvernului egiptean”. O altă posibilitate este aceea ca sicriul sa fi aparținut unui individ bogat, care imita obiceiurile funerare egiptene. Cercetatorii adauga ca, până acum, doar câteva sicrie antropoidale au mai fost descoperite în țară. Potrivit arheologilor, “un om obișnuit nu-și putea permite achiziționarea unei astfel de sicriu. Este evident ca persoana decedată a fost un membru al elitei locale”.

Lângă schelet a fost gazit sigiliu-scarabeu egiptean, îmbrăcat în aur și aplicat pe un inel. Scarabeul a fost folosit pentru a sigila documente și obiecte. Numele faraonului Seti I, care a domnit în Egiptul antic în secolul al XIII-lea î.e.n, apare pe sigiliu. Seti I a fost tatăl lui Ramses al II-lea, identificat de unii cercetători ca faraonul menționat în povestea biblică a exodului israeliților din Egipt. Deja în primul an al domniei sale (1294 înainte de Hristos), izbucnise o revoltă împotriva lui Seti I. Seti a cucerit această regiune și a stabilit reguli egiptene în Canaan.

Tel Shadud isi mai păstrează numele biblic “Sarid” și movila este adesea menționată ca Tel Sarid. Tell este situat în partea de nord a Văii Izreel , aproape de Kibbutz Sarid. Orașul este menționat în Biblie, în contextul solutionarii problemei teritoriilor semințiilor lui Israel. Sarid a fost inclus în teritoriul seminției lui Zabulon și a devenit un oraș de frontieră, așa cum scrie în Cartea lui Iosua: “Al treilea sorţ a căzut fiilor lui Zabulon, după familiile lor. Hotarul moştenirii lor se întindea până la Sarid” (Iosua 19:10). Tel Shadud era un punct strategic și important din punct de vedere economic, datorita locației sale in apropierea drumurilor importante din perioada biblică.

Autoritatea de Antichități din Israel vrea, în prezent, sa preia probe de ADN din interiorul sicriului, pentru a vedea dacă persoana decedată a fost inițial canaanita sau era o persoană egipteana, care a fost îngropata în Canaan.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.