Mesaje: IPS Gherasim – a ridicat din cripta de la Niculitel moastele Sfintilor Mucenici Zotic, Atal, Filip si Camasie (IPS Casian)

Arhiepiscopul Gherasim – ierarh de tradiţie, venerabil prin vârstă şi tânăr prin slujire

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Gherasim al Râmnicului Vâlcii a plecat în pelerinajul din lumea noastră trecătoare către cea veşnică, înainte de Intrarea Domnului în Ierusalim şi va fi aşezat în mormânt, în preajma sărbătorii învierii lui Lazăr, când se pomeneşte în calendar şi Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, fost al Râmnicului. La vârsta patriarhilor biblici, cu puţin înainte de a fi devenit centenar ne oferă prilejul rememorării principalelor etape ale vieţii închinate de copil Bisericii.

Cu obârşia din zona Bozioru, judeţul Buzău, a vestitelor centre isihaste conduse de Sfântul Vasile de la Poiana Mărului, născut în Muntenii Buzăului de Ialomiţa, şcolit în arta meseriilor la Galaţi, apoi în cea a sfintelor nevoinţe monahale la Cernica, sub oblăduirea arhimandritului director Chesarie Păunescu, al cărui ucenic a fost; continuă studiile teologice universitare la Bucureşti, apoi conduce mai mulţi ani obştea Mănăstirii Căldăruşani. Devine toiag al bătrâneţilor venerabilului şi sfântului Episcop Chesarie al Dunării de Jos, care-l cheamă şi-l promovează, cu aprobarea Sfântului Sinod, în treapta arhieriei, cu titlul Constănţeanul, în anii 70 ai secolului trecut. Este hirotonit în Catedrala arhiepiscopală din Galaţi prin mâinile părintelui său duhovnic, Episcopul Chesarie, şi ale fraţilor de şcoală şi mănăstire, patriarhul de vie memorie Teoctist, pe atunci mitropolit al Olteniei, Episcopul Antim al Buzăului şi Episcopul-vicar Roman Ialomiţeanul.

În chip providenţial este ales de Dumnezeu şi trimis de Episcopul Chesarie să ridice din cripta de la Niculiţel moaştele Sfinţilor Mucenici Zotic, Atal, Filip şi Camasie. La Dunărea de Jos şi până la „Marea cea mare“ din eparhia de atunci, a slujit cu multă evlavie, vioiciune, hărnicie gospodărească şi bunătate părintească. Rămâne pentru noi viu în faptele sale slujitoare, în ctitoriile iniţiate sau restaurate, în disponibilitatea părintească şi frăţească şi în ne-odihna de a menţine atmosfera destinsă şi plină de voioşie, atât pentru ierarhi şi slujitori, cât şi pentru popor. Un ierarh de tradiţie, dar mereu receptiv la înnoirile echilibrate şi folositoare celor mulţi. Veşnica lui pomenire!

† Casian

Arhiepiscopul Dunării de Jos

Vezi celelalte mesaje, sau lasa si tu mesajul tau, dand click AICI! [https://www.lacasuriortodoxe.ro/ips-gherasim]

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.