Mesaje: IPS Gherasim – Navalnic prin Eparhie! (IPS Calinic)

Galaţiul şi întreaga Dobroge s-a bucurat de prezenţa în vizitele năvalnice, a noului arhiereu, Gherasim Constănţeanul. Sediul nou pentru cancelariile eparhiale creştea văzând cu ochii, iar bucuria întâlnirii cu preoţii era în strai de sărbătoare.

În anii ’71 ai secolului XX, Dumnezeu avea să ne facă un mare dar: arătarea în chip minunat a celor patru sfinţi martiri de la Niculiţel: Camase, Atal, Filip şi Zotic, din primele veacuri creştine. A avut curajul şi prezenţa de spirit de a face tot posibilul ca să ajungă la Mănăstirea Cocoş, unde se află şi azi întru slăvită cinstire, împotriva voii stăpânirii de atunci.

Când i-am spus că-i pictat în frescă, în biserica din sec. XIII din Niculiţel, de maestrul pictor, Grigore Popescu, ducând cu ceremonial Sfintele Moaşte la Cocoş, nu i-a venit să creadă. Am insistat să mergem să vedem gândul pictorului întrupat în frescă. M-am uitat atent să văd ce faţă face. Privirea era plină de lacrimi şi n-a scos niciun cuvânt. Emoţiile erau prea mari!

Cele trei judeţe: Argeş, Vâlcea şi Olt, erau străbătute, împreună și pe rând, de la un capăt la altul, pentru a fi supravegheate sutele de şantiere, pentru construcţii de biserici noi, restaurări de mănăstiri şi biserici monumente istorice, picturi şi alte lucrări. Împreună ne-am sfătuit cum este mai bine de făcut şi am înţeles să fac ascultare în chip absolut, chiar dacă uneori nu-mi convenea.

Era prea mult de lucru şi nu am înţeles să-mi permit necuviinţa vreunei gâlceviri. Într-un iureş rar întâlnit şi cu economii straşnice, s-au făcut lucrări uimitoare şi ele au continuat cu strălucire până azi, la împlinirea a 30 de ani de episcopat binecuvântat – ca titular – din marea bunătatea a lui Dumnezeu!

Vesnica sa-i fie pomenirea!

†Calinic

Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului

Vezi celelalte mesaje, sau lasa si tu mesajul tau, dand click AICI! [https://www.lacasuriortodoxe.ro/ips-gherasim]

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.