Mesaje: IPS Gherasim – L-am crezut un mare zgarcit pe vladica!

A plecat într-un an – mare lucru – în Germania să-l vadă pe vechiul prieten Albert Rauch. M-am şi mirat ştiindu-l grijuliu în toate şi prezent neadormit. Noi ne-am bucurat că pleacă pentru a răsufla mai uşuraţi de greul zilei. Dar bucuria n-a durat prea mult. Înainte de a pleca mi-a dat în grijă rezolvarea a vreo 400 de probleme, notate pe câţiva metri de coală de hârtie. Era un răboj în toată regula. Nici nu ştiu de unde le-a scos. Am rămas uimit şi m-a apucat o grijă jalnică, ştiind cât este de nemulţumit dacă nu duci la capăt lucrarea încredinţată.

Ne-am apucat de lucru cu ghiotura, tot tăind din răboj. Dar ne-am apucat şi de aprobat bani cu carul pe la şantiere, materiale cu vagonul şi vinul liturgic din pivniţă, vândut într-o mare repezeală pe la parohii. Când s-a întors Vlădica din drumeţia nemţească i-am prezentat spre aprobare, procesele-verbale, cu cele orânduite de noi, vitejii, în lipsa titularului blagoslovit la drum.

Stăteam ca unul care făcusem isprăvi îndrăzneţe. Vlădica aproba de zor, între ah şi vaiuri! Nu mai văzuse aşa ceva până atunci. Trăiam momente cumplite, dorind să nu-l fi supărat în ruptul capului. În cele din urmă aud sentinţa şi mai cumplită: Fratele meu întru arhierie, să nu mai aprobi de azi înainte cele trei valori: bani, materiale şi vin! M-am conformat! Se putea, altfel?

În gândul meu mi-am zis: n-am văzut aşa om zgârcit! Nu ştiu cum, poate am zis şi mai sonor acest lucru pentru că Vlădica Gherasim a auzit. Mi-a spus,sfielnic, pentru că aşa îi era obiceiul cel bun: Vei vedea Calinic, atunci când vei ajunge titular, cât este de greu să împarţi, cu grijă, ca să ajungă la toţi. Atunci nu l-am înţeles deplin, dar m-am lămurit după 1990, când am devenit şi mai zgârcit ca vlădica Gherasim, cel mult econom!

†Calinic

Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului

Vezi celelalte mesaje, sau lasa si tu mesajul tau, dand click AICI! [https://www.lacasuriortodoxe.ro/ips-gherasim]

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.