Crimeea: un lider catolic sustine ca ortodocsii din tara ar alege Catolicismul, decat sa aleaga Ortodoxia Rusa

Episcopul auxiliar romano-catolic de Odesa a discutat in ultimele ore despre situatia actuala din Crimeea cu organizatia internationala “Kirche in Not”. “Am fost rupti de restul țării”, a declarat Jecek Pyl, Episcop auxiliar romano-catolic de Odesa si Simferopol, pentru organizația internațională de ajutor pastoral a Bisericii Catolice, incercand sa descrie situația actuală din Crimeea.

“Noi comunicăm doar prin telefon și e-mail. Chiar și pachetele cu ajutoare se blocheaza la frontieră”, a adaugat prelatul.

Reflectând asupra viitorului incert al țării, Pyl subliniază că Crimeea ar fi disperată si ar avea nevoie de rugăciunile oamenilor, supravietuind doar datorită darurilor creștine: credință, speranță și caritate. “Credința ne permite sa privim la ceea ce s-a întâmplat, prin prisma providenței lui Dumnezeu; privim spre viitor cu speranță, pentru că știm că Dumnezeu este de partea noastră în acest moment dificil, iar caritatea față de Dumnezeu și frații noștri ne ajută să nu lasam sa crească ura în inimile noastre”.

Cu toate acestea, declaratia vine in ciuda faptului ca, in mod repetat, rapoartele rusesti semnaleaza faptul ca Biserica Greco-Catolica din Ucraina (UGCC) continua să formuleze acuzații false și critici la adresa Bisericii Ortodoxe Ruse și a autorităților ruse, pentru situația în curs din Crimeea (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Acesta a mai precizat ca moneda ruseasca tocmai a început sa circule, iar in perioada de tranziție oamenii nu si-au mai putut accesa conturile bancare sau primi salariile și pensiile. “Noi încercăm să răspundem acestei situații de urgență, prin donarea de alimente și medicamente, în special familiilor mai mari”, a ecplicat acesta.

Acelasi preot catolic mai povesteste: mulți preoți ortodocși legati de Patriarhia de la Kiev au plecat din Crimeea, de teama că Moscova ar putea încerca să înghită Biserica lor sau chiar sa le interzica prezența pe peninsula. In fata confruntarii cu lipsa de preoți, membrii Bisericii din Ucraina au ales să se întoarcă la Biserica Catolică, mai degrabă decât cea rusă. “Credinciosii lor și-au exprimat dorința de a se ruga cu noi și am acceptat imediat. Suntem cu toții fiii lui Dumnezeu” – afirma acesta, citat de Vatican Insider.

Între timp, relațiile cu comunitatea musulmană par a fi stabile, în ciuda rapoartelor conform carora militanții din Cecenia și din fostele republici iugoslave au de gand sa vina in Crimeea, mai explica liderul catolic, probabil dand nastere unor noi reactii din partea Bisericii Ortodoxe a Moscovei.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.