Stela Tempest: Noi descoperiri din perioada punerii bazelor Noului Regat al Egiptului

O traducere recenta a inscripției de pe un bloc de piatră din Egipt, ar putea revizui cronologia evenimentelor majore din epoca mijlocie a bronzului.

Un studiu publicat recent de Nadine Moeller și Robert Ritner, de la Universitatea Institutului Oriental Chicago, în “Jurnalul de Studii al Orientului Apropiat”, oferă o nouă traducere a inscripției de 40 de randuri a Stelei Tempest, un bloc de piatra de 1,8 metri înaltime, datat in timpul domniei Faraonului Ahmose I.

Inscripția descrie o serie de evenimente meteorologice severe, “cerul fiind furtunos” cu “o furtună de ploaie”, timp de mai multe zile. De asemenea, textul vorbește in mod straniu despre existenta unor corpuri plutitoare în josul fluviului Nil, ca niste “luntrii de papirus”.

Cercetatorii Institutului Oriental cred ca Stela Tempest descrie fenomenele meteorologice catastrofale care au rezultat în urma eruptiei vulcanice de la mijlocul celui de-al doilea mileniu înainte de Hristos, pe insula minoica Thera.

Conform acestei descoperiri, domnia lui Ahmose I – primul faraon al celei de-A 18-a Dinastii ar fi datata mai aproape de eruptia Thera decat se credea anterior.

“Acest lucru este important pentru oamenii de știință din Orientul Apropiat antic și din estul Mediteranei, în general, pentru că cronologia pe care arheologii o folosesc se bazează pe listele faraonilor egipteni, iar această nouă informație ar putea ajusta aceste date”, a declarat Moeller, într-un comunicat de presa, emis din Universitatea din Chicago.

“Strângerea și corectarea datelor domniei lui Ahmose ne-ar permite să reajustam intelegerea noastra fata de evenimentele de atunci și inter-legăturile din întreaga regiune, în al doilea mileniu î.e.n”, a explicat Leslie Anne Warden, egiptolog la Roanoke College, într-un e-mail adresat unui jurnal de Istorie Biblica.

Potrivit savantului Institutului Oriental, David Schloen, re-datarea domniei lui Ahmose, poate ajuta la clarificarea modului in care Ahmose a fost capabil să răstoarne poporul Hyksos – conducătorii canaaniti din Egipt – și sa puna bazele Noului Regat al Egiptului. Tsunami-ul care a urmat eruptiei din Thera – ar fi dus la distrugerea porturilor poporului Hyksos, si ar fi perturbat schimburile comerciale, slabind marea lui putere.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.