Valcea: Liturghie arhiereasca in ziua Sf. Calinic de la Cernica si slujba de pomenire a IPS Parinte Gherasim (foto)

În ziua cinstirii Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, ieri, 11 aprilie 2014, în a cincea săptămână a Postului Mare, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, Liturghia Darurilor înainte sfinţite a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Slujba a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși ce au venit să aprindă o lumânare şi să rostească o rugăciune pentru Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Gherasim, ierarhul care i-a păstorit timp de 30 de ani și al cărui trup se află depus în Catedrala Arhiepiscopală.

Răspunsurile liturgice au fost date de către grupul de psalți al Catedralei Arhiepiscopale compus din diaconi și elevi seminariști.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Episcop Emilian a ținut un cuvânt de învățătură în care a prezentat viața și activitatea Sfântului Ierarh Calinic, evidenţiind personalitatea sa ca Ierarh al Episcopiei Râmnicului Noul Severin. În a doua parte a cuvântului de învățătură Preasfinția Sa a evocat principalele aspecte ale misiunii pastorale a Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Gherasim, continuator peste veacuri al lucrării de zidire sufletească și de ctitor a Sfântului Ierarh Calinic.

După Sfânta Liturghie, în prezenţa a numeroşi credincioşi din municipiul Râmnicu Vâlcea, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul împreună cu un sobor de preoți și diaconi a săvârşit o slujbă de pomenire pentru Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Gherasim.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim va rămâne în Catedrala Arhiepiscopală până astazi, 12 aprilie, când începând cu orele 11.00 va fi oficiată slujba înmormântării de către un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Pe tot parcursul zilei de ieri, numeroşi preoţi, credincioşi, oameni de cultură, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale care l-au cunoscut pe vrednicul de pomenire Părinte Arhiepiscop Gherasim al Râmnicului au venit la Catedrala arhiepiscopală pentru a-i aduce un ultim omagiu şi a se ruga pentru mântuirea sufletului său. Printre aceştia s-au aflat şi Domnul Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României, ing. dr. Ion Cîlea, Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ec. Ion Gigi Matei, Primar interimar al Râmnicului, Ec. Eduard Vârlan, Viceprimar al Râmnicului, Prof. dr. Florin Epure, Director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Vâlcea şi alte oficialităţi.

Actuala biserică a Catedralei din Râmnic, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, a fost ridicată pe temelia unor biserici mai vechi: una zidită între anii 1576-1586 de către episcopul Mihail al II-lea şi dărâmată de turci în anul 1735, în timpul războiului pe care l-au avut cu austriecii; iar a doua zidită între anii 1739-1749 de către episcopul Climent şi distrusă de un mare incendiu în 1847. Edificiul, aşa cum se vede astăzi, a fost ridicat de Sfântul Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului (1850-1868). Construcţia a fost începută în anul 1851 şi terminată în anul 1856 şi este opera arhitectonică a meşterilor ucenici ai Sfântului Calinic care au zidit bisericile de la Sfintele Mănăstiri Cernica, Pasărea şi Frăsinei. Asemănarea cu ele este foarte mare ca stil, diferenţa constând însă doar în proporţia ce a fost apreciată în raport cu locul şi nevoile de cult ale Episcopiei. Din anul 2009, prin grija Prea Fericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în patrimoniul catedralei râmnicene se află la loc de cinste un fragment din Moaştele ctitorului ei, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica.

Liturghia Darurilor înainte sfinţite este cea de-a III-a Liturghie a Bisericii Ortodoxe şi se poate oficia în orice zi a Postului Mare, cu excepţia zilelor de sâmbătă şi de duminică şi a zilelor aliturgice. În primele secole Liturghia Darurilor era săvârşită seara, la vremea obişnuită a vecerniei. În felul acesta, credincioşii ajunau în ziua respectivă, iar Liturghia era o priveghere sau o slujbă nocturnă. Astăzi, în majoritatea bisericilor, Liturghia Darurilor se săvârşeşte dimineaţa. Potrivit tradiţiei, autorul Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite este Sfântul Grigorie Dialogul sau cel Mare, Episcopul Romei. Nu se poate spune cu siguranţă că el a înfiinţat întreg oficiu liturgic al acestei Liturghii, dar cu siguranţă el a contribuit la îmbogăţirea şi la sistematizarea acesteia pe vremea cât a stat la Constantinopol.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.