Papa Francisc avertizeaza ca diavolul exista si in secolul nostru

Papa Francisc a avertizat ca satan există si în secolul nostru și ca trebuie să învățăm din Evanghelie cum să luptam împotriva ispitelor lui. Acesta a fost mesajul central al predicii sale, la Messa (Liturghie catolica) celebrată ieri, vineri, 11 aprilie 2014, la reședința Santa Marta.

Papa Francisc a spus ca viața fiecărui creștin este o luptă constantă împotriva răului, asa dupa cum si Iisus, în timpul vieții sale, a trebuit să lupte împotriva diavolului și a multelor sale ispite. El a avertizat că, cine vrea să-I urmeze lui Iisus, trebuie să fie conștient de această realitate.

“Suntem prea tentati, noi suntem ținta unor atacuri din partea diavolului, pentru ca spiritul răului nu vrea sfințenia noastră, el nu vrea mărturia noastră creștină, el nu vrea ca noi să fim ucenici ai lui Hristos. Și, ce face diavolul, prin ispitele lui, pentru a ne distanta de calea lui Iisus? Ispita diavolului are trei caracteristici și trebuie sa tinem cont de ele, pentru a nu cădea în capcana. Ce face Satana, pentru a ne distanța de la calea lui Iisus? În primul rând, ispita lui incepe treptat, dar crește și este în continuă creștere. În al doilea rând, ea crește și infectează si o altă persoană, se răspândește la altul și încearcă să facă parte din comunitate. Și, în cele din urmă, pentru a linisti sufletul, ea se justifică. Deci ea creste, se răspândește și se justifică”.

Revenind la Biblie, Papa a amintit cum, în primul rând, ispitirea lui Iisus de către satan a fost aproape “ca o seducție”. Satana I-a spus Iisus să se arunce jos de pe Templu, astfel încât toți oamenii sa vada ca El este Mesia! Și, a avertizat Papa, atunci când diavolul este respins, el sporeste și se întoarce mai puternic decât înainte. Iisus Insuși a remarcat acest lucru în Evanghelie, atunci când diavolul a plecat în jur cautand tovarasii cu care sa se intoarca la Iisus. Satan s-a combinat cu dușmanii lui Iisus și ceea ce părea la început a fi firicel de apa calma, s-a transformat într-un potop de apă. În acest fel, tentația creste, ii infecteaza pe alții și apoi se justifică. Ca exemplu, Papa a amintit cum, atunci când Iisus a predicat în sinagogă, dușmanii Săi au minimalizat prin a spune: dar nu este acesta fiul lui Iosif, tâmplarul, fiul Mariei? El nu a studiat, deci cu ce autoritate ne vorbeste?

“Avem o ispită, care crește: ea crește și ii molipseste si pe altii. De exemplu, să luam cazul bârfei: sunt un pic invidios pe un lucru sau pe o persoană și, la început, sunt doar invidios în interior. Mai apoi, simt nevoia să împărtășesc asta si cu altul, asa incat merg la o alta persoana și-i spun: Ai vazut acea persoana? – și, această bârfă încearcă să crească și molipseste pe altul si pe altul… aceasta este lucrarea barfei, prin care toți dintre noi au fost tentați să barfim! Poate că vreunul dintre voi nu, daca este sfant, dar eu am fost tentat să barfesc! Este o ispită de zi cu zi. Și începe în acest fel, discret, ca un firicel de apă. Ea creste si-i infecteaza si pe altii și, în cele din urmă, ajunge sa se justifice”.

Papa Francisc a încheiat, îndemnând oamenii să fie vigilenți și să nu se dedea acestei ispite inițiale și, astfel, sa nu permita sa se răspândească spre alții și să se justifice în sine.

“Suntem cu toții ispititi, deoarece legea vietii noastre spirituale, a vieții noastre creștine, este o luptă: o luptă. Asta pentru că prințul acestei lumi, satan, nu vrea sfințenia noastră, el nu vrea să urmam pe Hristos. Poate că unii dintre voi ar putea spune: dar, parinte, este de modă veche sa vorbesti despre diavol în secolul 21!”

“Uite că diavolul este prezent! Diavolul este aici… chiar și în secolul 21! Iar noi nu trebuie să fim naivi, nu? Trebuie să învățăm din Evanghelie, cum sa luptam împotriva lui satan”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.