Sa ne opunem oricarei experimentari educative asupra copiilor! Ei nu sunt cobai!

Papa Francisc s-a opus “oricărei forme de experimentare educationala asupra copiilor”: “Acestia nu sunt niste cobai de laborator”, a spus el, in aceste zile, la Vatican.

Papa a chemat la lupta impotriva “tuturor formelor de violență împotriva minorilor”.

“Noi nu putem face experimente pe copii și tineri. Acestia nu sunt niste cobai de laborator!” – a declarat el, manifestand “refuzul fata de orice formă de experimentare educativa asupra copiilor”.

Pentru Papa, “ororile manipularii educative a marilor dictaturi, care au provocat genocide in secolul XX, nu au dispărut; ele rămân relevante în diferite forme și cu propuneri moderne, care motivează copiii și tinerii să meargă pe calea gândirii unice dictatoriale”.

Papa nu a precizat natura acestor experimente educaționale, dar, totodata, a susținut “dreptul copiilor de a crește într-o familie cu un tată și o mamă, capabili de a crea un climat favorabil pentru dezvoltarea și creșterea emotionala a pruncilor”.

Copilul trebuie să crească, neaparat, în raport cu “masculinitatea și feminitatea unui tată și a unei mame” pentru a realiza “o maturitate emotionala”, a adăugat el. Comentariile amintesc de dezbaterile actuale din Franța și din Europa, despre “căsătoria pentru toți” și educatia sexuala in scoala.

Nu le este specific crestinilor, “să se refugieze în medii protejate, legate de culturi care aparțin trecutului”, ci crestinii trebuie sa fie “absolut clari in ceea ce priveste realitatea persoanei umane, și sa stie cum să răspundă provocărilor culturii și mentalitatii contemporane răspândite prin mass-media”.

Papa a mai spus, cu umor, ca este si el un susținător al “privilegiilor” in societate… dar doar “pentru copii și persoanele în vârstă”, “pentru că viitorul unui popor sta în mâinile acestora”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.