Vefa: O biserica bizantina istorica din Istanbul a fost transformata in – casa de locuit

O biserica medievala, ridicata de către conducătorii bizantini din Istanbul, în urmă cu aproape 800 de ani, a fost transformată în moschee în timpul Sultanului Fatih Mehmet.

Biserica-moschee din Vefa, cunoscuta si sub numele de Moschee Molla Gurani, a devenit, insa, cea mai recentă victimă a eșecului autorităților de a conserva clădirile istorice în orașul vechi al Istanbulului, structura fiind grav deteriorata de cateva familii care… s-au refugiat, in zilele noastre, în interiorul complexului șubred.

Structura bizantina, situata in cartierul Vefa, în cadrul sit-ului patrimoniului mondial UNESCO al orașului vechi, se prabuseste, în ciuda unei inițiative anunțate în 2010, de restaurare a clădirii.

Potrivit cotidianului Radikal, citat de Hurryet Daily News, oamenii care ocupă astazi moscheea au transformat interiorul structurii într-o casă improvizata, în același timp ștergand sute de ani de istorie.

Multe dintre coloane și ornamente au fost acoperite, fie prin straturi de tencuială și vopsea, fie cu covoare, usile fiind cimentate. Podeaua unei incaperi folosite doar de preoti, a fost acoperita cu gresie, pentru a fi utilizata drept… toaletă.

De asemenea, raportul mai arata ca o incapere prefabricată a fost ridicata in alta zona a bisericii, în timp ce al doilea nivel a fost si el transformat astfel încât să permită unei alte familii sa locuiasca acolo. O altă construcție, a unei baraci, a fost ridicata în grădina bisericii.

Istoricul İlber Ortaylı susține că structura ar trebui să fie transformată în muzeu, dupa cum a fost transformata si Hagia Sophia, care este, de asemenea, o biserică-moschee (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

“Aceasta conține mozaicuri foarte importante, toate distruse… Clădirea ar trebui să fie luata sub protecție în regim de urgență”, a declarat Ortaylı, pentru Radikal.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.