Ramnicu Valcea: imagini de la Pelerinajul de Florii (foto)

Sâmbătă, 12 aprilie 2014, în „Sâmbăta lui Lazăr”, Arhiepiscopia Râmnicului a organizat în cele trei protopopiate Drăgăşani, Horezu şi Râmnicu Vâlcea, Pelerinajul de Florii „Călătoria şi comuniunea cu Mântuitorul Hristos, lucrare sfinţitoare în mijlocul poporului”.

În Protopopiatul Râmnicu Vâlcea, la Biserica „Toţi Sfinţii” din Râmnicu Vâlcea, de la orele 15,00, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului împreună cu un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Vecernia Floriilor cu Litie.

După oficierea Vecerniei, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură şi a citit rugăciunea de binecuvântare a stâlpărilor (ramurile de salcie) care au fost împărţite credincioşilor.

Procesiunea a pornit de la Biserica „Toţi Sfinţii”, la orele 16.30, şi s-a desfăşurat pe un traseu care a inclus Biserica „Cuvioasa Parascheva”, Paraclisul arhiepiscopal „Buna Vestire” – Terasă, Biserica „Sfântul Dumitru” şi s-a încheiat la Catedrala Arhiepiscopală.

La Catedrala Arhiepiscopală Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul a citit rugăciunile de sfinţire a icoanelor şi de binecuvântare a pelerinilor, după care a rostit un cuvânt de învăţătură în care a arătat importanța pelerinajul pentru credincioși.

În Protoieria Drăgăşani, sute de creştini ortodocşi din municipiul Drăgăşani şi localităţile învecinate având stâlpări de salcie în mâini, au mers pe traseul strada Bisericii – strada Nicoliţă Sandală spre strada Traian – strada Nicolae Bălcescu – strada Tudor Vladimirescu, strada Dobrogeanu Gherea, strada Melodiilor, strada Trandafirilor, strada Decebal, piaţa Pandurilor şi strada Gib Mihăescu, cu plecare de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, în direcţia Biserica „Sfântul Ilie” cu oprire la Biserica Sfântul Gheorghe Izvoranul.

„Această călătorie pe urmele lui Hristos şi a sfinţilor ne arată că suntem pelerini către împărăţia lui Dumnezeu, iar înainte de a ajunge acolo se cuvine a culege din roadele sfinţeniei. Totodată pelerinajul a însemnat un act de jertfă, de răbdare şi de bucurie, un model de comuniune în iubire şi jertfelnicie în slujba Bisericii, avându-L ca model pe Pelerinul Desăvârşit, Hristos Domnul.”, a spus Pr Iulian Mădălin Buşagă, protoiereu de Drăgăşani.

În Protoieria Horezu, Pelerinajul de Florii a început la orele 17,00, la Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din incinta Protoieriei, unde a fost săvârșită slujba Vecerniei de un sobor de preoți în frunte cu Părintele Protopop Mihai Cârțan, după care s-a mers pe traseul Protoierie – Primăria Horezu – Liceul „Constantin Brâncoveanu” – Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”. Aici s-a săvârşit slujba Litiei şi s-a citit rugăciunea pentru pelerini, iar la final Părintele Protopop Mihai Cârţan, parohul bisericii, a ţinut un cuvânt de învăţătură.

La procesiune au participat preoţi din Protopopiatul Horezu şi numeroşi credincioşi. In galeria foto, gasiti 11 fotografii suprinse la acest eveniment.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.