In Saptamana Mare (video): Imnul Sfintei Casiana (Kasiani), o incantare pentru credinciosul ortodox

“6. Fiind Iisus în Betania, în casa lui Simon Leprosul,

7. S-a apropiat de El o femeie, având un alabastru cu mir de mare preţ, şi l-a turnat pe capul Lui, pe când şedea la masă.

8. Şi văzând ucenicii, s-au mâniat şi au zis: De ce risipa aceasta?

9. Căci mirul acesta se putea vinde scump, iar banii să se dea săracilor.

10. Dar Iisus, cunoscând gândul lor, le-a zis: Pentru ce faceţi supărare femeii? Căci lucru bun a făcut ea faţă de Mine.

11. Căci pe săraci totdeauna îi aveţi cu voi, dar pe Mine nu Mă aveţi totdeauna;

12. Că ea, turnând mirul acesta pe trupul Meu, a făcut-o spre îngroparea Mea”. (Matei 26)

Tema desfranatei pocăite a atins punctul sau culminant in Marea si Sfanta zi de Marti, la Denia de ieri seara, odata cu faimosul și iubitul imn al Sfintei Casiana, o călugăriță bizantina, poet și imnograf.

Putine imnuri ii misca pe ortodocsi, la fel de mult ca aceasta adorata compoziție. În tradiția bizantină, melodia acestui imn este una lenta și dureroasa.

Compozitia este considerata a fi una dintre cele mai exigente piese de cântare bizantină.

“Doamne, femeia ceea ce căzuse în păcate multe, simţind Dumnezeirea Ta, luând rânduială de mironosiţă şi tânguindu-se, a adus Ţie mir mai înainte de îngropare, zicând:

Vai mie! Că noapte îmi este mie înfierbântarea desfrâului, şi întunecată şi fără de lună pofta păcatului.

Primeşte izvoarele lacrimilor mele, Cel ce scoţi cu norii apă din mare; pleacă-Te spre suspinurile inimii mele, Cel ce ai plecat cerurile cu nespusa plecăciune.

Ca să sărut preacuratele Tale picioare şi să le şterg pe ele iarăşi cu părul capului meu. Al căror sunet auzindu-l cu urechile Eva în rai în amiazăzi, de frică s-a ascuns.

Cine va cerceta mulţimea păcatelor mele şi adâncurile judecăţilor Tale, Mântuitorul sufletelor, Izbăvitorul meu? Să nu mă treci cu vederea pe mine, roaba Ta, Cel ce ai nemăsurată milă” (Imnul Sfintei Casiana, Doxastikon – Utrenia din Marea Miercuri)

Cantaretii se mandresc atunci cand reusesc sa il cante bine, în timp ce unii credinciosi ortodocși fac din cantare un motiv central pentru a merge la slujba Deniei din ziua Sfintei Marti.

În afara caracterului său poetic și penitențial, acest imn miscator ne oferă o serie de referințe teologice profunde din Vechiul Testament, plasandu-L pe Hristos la începutul Facerii.

Imnul ne amintește, astfel, că Iisus nu este un simplu muritor, ci este Fiul pre-veșnic al lui Dumnezeu, “prin care toate s-au facut” (Crezul de la Niceea):

“Cel ce scoţi cu norii apă din mare; pleacă-Te spre suspinurile inimii mele, Cel ce ai plecat cerurile cu nespusa plecăciune”… Iar despre pasi: “Al căror sunet auzindu-l cu urechile Eva în rai în amiazăzi, de frică s-a ascuns”.

Un astfel de limbaj este tipic imnologiei ortodoxe, mai ales în Săptămâna Mare. Suntem invitați să reflectam asupra paradoxului divinitatii și umanitatii lui Hristos; Veșnicia și Moartea Sa; Măreția și Smerenia Sa; Atotputernicia Sa și Indurarea.

Ne temem de El mai presus de toate, și Îl iubim mai presus de toate; El este judecata noastră și mântuirea noastră; împotriva Lui, Singurul, am păcătuit, dar pe El, Singurul, Il adorăm.

Și astfel, cu Sfanta Casiana și desfranata pocăita, ajungand sa strigăm: “Cine va cerceta mulţimea păcatelor mele şi adâncurile judecăţilor Tale, Mântuitorul sufletelor, Izbăvitorul meu? Să nu mă treci cu vederea pe mine, roaba Ta, Cel ce ai nemăsurată milă”.

“13. Adevărat zic vouă: Oriunde se va propovădui Evanghelia aceasta, în toată lumea, se va spune şi ce-a făcut ea, spre pomenirea ei”. (Matei 26, 13)

In topul acestui articol gasiti, in galeria media (www.lacasuriortodoxe.ro), o inregistrare video-audio a acestei cantari, in limba greaca.

Un articol compus de KSLCatalin, dupa o Meditație pentru Săptămâna Sfântă: “Murind și înviind cu Hristos”, tradusa din limba engleza, a Arhimandritului Vassilios Papavassiliou

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.