Stela Iran si Prisma Ierusalim – noi evidente care demonstreaza veridicitatea Bibliei

Cu ceva timp in urma, la redactia noastra a ajuns o informatie din strainatate, conform careia cateva texte cuneiforme ale Muzeului Israel ar fi fost adaugate la CDLI – Inițiativa Librariei Digitale Cuneiforme. Vrem sa atragem atentia asupra a două dintre aceste inscripții, care ar trebui să fie de interes pentru profesorii și studenții care cerceteaza Biblia.

Prima este Stela Iran, o stelă de calcar (despre Regele Tiglatfalasar III), ale carei fragmente au fost descoperite în vestul Iranului. Stela il descrie pe rege și cateva simboluri ale unor zeități, inscripția înregistrand anale ale regelui, inclusiv un tribut adus de catre regele Menahem din Samaria, exact cum se specifica in Biblie:

“17. Apoi Menahem, fiul lui Gadi, s-a făcut rege peste Israel în anul al treizeci şi nouălea al lui Azaria, regele Iudei, şi a domnit în Samaria zece ani;

18. Şi a făcut fapte rele în ochii Domnului, nelăsându-se în toate zilele sale de păcatele lui Ieroboam, fiul lui Nabat, care a dus pe Israel în ispită.

19. Atunci a venit Ful (Tiglatfalasar III), regele Asiriei, asupra ţării israelite. Însă Menahem a dat lui Ful o mie de talanţi de argint, ca să-l susţină şi să întărească domnia în mâinile lui.

20. Apoi Menahem a scos argintul acesta de la Israeliţi, de la toii cei bogaţi, câte cincizeci de sicli de argint de fiecare om, ca să-i dea regelui Asiriei. Şi regele Asiriei s-a întors şi n-a rămas acolo în tară”. (4 Regi 15:19)

Cea de-a doua inscriptie este Prisma Ierusalim (foto), a regelui asirian Sanherib. Sanherib povestește, intocmai cum este specificat in Biblie, despre campania sa din Sidon, Filistia și Iuda, în anul 701 înainte de Hristos. In galeria foto a articolului de fata (www.lacasuriortodoxe.ro), puteti vedea si o imagine cu Stela Iran.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.