Manastirea Sfanta Ecaterina din Sinai, amenintata cu demolarea. O decizie va fi luata in luna iunie 2014

Un general de armată în rezervă spune ca va continua presiunile pentru sustinerea unui proces de demolare a Mănăstirii istorice Sfânta Ecaterina din Sinai, Egipt, și de deportare a călugărilor greci, pe motiv că aceasta manastire si calugarii ei reprezintă o amenințare pentru securitatea națională.

În luna mai 2012, Ahmed Ragai Attiya a obtinut 71 de ordine administrative pentru demolarea mai multor biserici ale mănăstirii, a chiliilor de călugări, grădinii și altor locuri de interes, pe motiv ca ar fi fost toate construite în 2006 și, prin urmare, nu ar fi istorice, conform lui Ihab Ramzy, avocat al mănăstirii.

Cu toate acestea, într-un interviu acordat canalului privat ONTV in aceste zile, Attiya a declarat că el foloseste acum cele 71 de ordine, pentru a obtine demolarea oficiala, din partea Tribunalului Administrativ Ismailiya, împotriva mănăstirii, implicand alte 10 autorități egiptene, printre care Președintele, miniștrii turismului și antichităților și guvernatorul Sinaiului de Sud, unde se află Manastirea Sfânta Ecaterina.

În același interviu pentru ONTV, Attiya a formulat o serie de acuzații la adresa călugărilor mănăstirii, întemeiate pe faptul că acestia ar fi schimbat numele unor repere din zona înconjurătoare și ar fi încercat să ascundă o sursa de apa subterana, cunoscuta cu numele de Fantana lui Moise (Oyun Moussa).

El s-a mai referit, de asemenea, la arborarea unui drapel elen pe teren egiptean și la transformarea sit-ului într-o zonă ocupată de străini, afirmand ca aceasta reprezinta in mod clar o încălcare a securității naționale și a suveranității egiptene.

Cei mai multi dintre cei 37 de calugari, aflati in Manastirea Sfânta Ecaterina din Sinai, sunt greci.

Attiya, care în 1978 a infiintat o unitate de operațiuni speciale a armatei egiptene, a făcut acuzații similare la adresa Mănăstirii Sfintei Ecaterina din Sinai, si la Sindicatul Jurnaliștilor, în centrul orașului Cairo, în februarie.

Ramzy, avocatul mănăstirii, a declarat pentru publicatia Ahram, că respinge toate acuzatiile lui Attiya împotriva mănăstirii și a călugărilor acesteia. Starețul și călugării Manastirii Sfintei Ecaterina nu sunt autorizati sa picteze nici macar un perete, fără permisiunea Ministerului Antichităților Egiptului, ca să nu mai vorbim de construirea unor noi structuri, a declarat Ramzy, adaugand ca personalul de acolo are exact rolul de protejare a manastirii.

“Este una dintre cele mai vechi mănăstiri creștine locuite incontinuu, cu o istorie care poate fi urmărită înapoi peste 17 secole, și se afla sub supravegherea Ministerului Antichităților Egiptului și UNESCO”, a declarat Ramzy.

El a spus ca Departamentul de Antichități al Sinaiului de Sud a trimis o scrisoare oficială Ministerului Antichitatilor Egiptului, ca raspuns la plângerile lui Attiya, din 2012.

Attiya, ca reclamant în acest caz, nu a reusit, încă, sa aduca dovezi in sustinerea acuzațiilor sale. Instanța a menționat ca va alcatui un grup de experti, pentru a determina dacă mănăstirea mai este într-adevăr un loc istoric sau nu, și dacă Fantana lui Moise se află sub sit.

Cazul a fost amânat pentru iunie 2014, în așteptarea concluziilor expertilor.

Acuzațiile lui Attiya se refera, de asemenea, la locuitorii beduini din regiune, care, pretinde el, ar fi trădat Egiptul, neaparandu-l de ceea ce el numește “ocupatie greaca” – adică de monahi.

Sheikhul Ahmed El-Jebaly – vorbind în numele tribului Jebeliya, care a păzit mănăstirea de 1400 de ani – a negat acuzațiile, subliniind că tribul său nu va permite nimănui să atace mănăstirea sau orice alt loc din zona.

“Pacea care a existat între călugări și beduinii din ​​Sinai, reprezinta o emblemă a pacii”, slujind pelerinilor și vizitatorilor de diferite credințe, limbi și culturi, a spus El-Jebaly, in cadrul unei conferințe de presă, săptămâna trecută, organizata la sediul Partidului al-Tagammu, în centrul orașului Cairo.

În ceea ce privește structurile ilegale, El-Jebaly a spus că singurele “așezări” din cetatea Sfintei Ecaterina, de pe langa manastire, constau dintr-un proiect de locuințe autorizat de către autoritățile locale.

Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Sinai a fost construită între anii 548 și 565, pe locul Rugului Aprins, unde Moise a vorbit cu Dumnezeu și i s-a spus că va trebui sa-i scoată pe fiii lui Israel din Egipt.

Mănăstirea poarta hramul Sfintei mucenite creștine Ecaterina, care a fost adusa de îngeri la mănăstire și, mai târziu, îngropata acolo de către călugări, după ce fusese decapitata, în jurul anului 800.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.