publicat în: Arhivă

Hrisostom al Ciprului: procesiunea din Famagusta devine un show politic

Arhiepiscopul Chrysostomos al Ciprului a vorbit despre traseul procesiunii de astazi, din Vinerea Mare, în localitatea ocupata turca Famagusta, susținând că evenimentul s-a transformat într-un spectacol care nu are nimic de-a face cu religia ortodoxă – conform unui raport al Greek Reporter.

Traseul original al procesiunii prin oraș a atras reacții din partea cipriotă turcă. În schimb, procesiunea va avea loc acum doar în curtea bisericii, la scara mai mica. Chrysostomos a declarat ca procesiunea cu Sfantul Epitaf, printr-o zonă fără nici macar o singură gospodărie creștina, devine fara sens, și a sugerat că evenimentul ar sluji doar unor scopuri politice.

Slujba Sfantului Epitaf va avea loc la Biserica Sfantul Gheorghe Exorinos, pentru prima dată din anul 1957, și se așteapta să adune laolalta 3.000 de oameni. Slujba va fi difuzata în direct pe televiiunea cipriota, precum și in mass-media străina.

Famagusta le-a trimis invitații liderilor comunităților grecesti-cipriote și turco-cipriote, precum și mai multor ambasadori și jurnaliști.

“Acesta este un moment mare pentru noi și o zi mare pentru biserică. Aceasta promovează climatul de înțelegere dintre cele două comunități, precum și discuțiile dintre lideri”, a declarat Alexis Galanos, primarul cipriot al Famagustei, anuntand revigorarea vietii religioase in zona.

“Este într-adevăr un eveniment mare, mult mai mare decât noi”, a declarat Galanos, la o conferință de presă.