Saptamana Mare: traditia procesiunii cu Sfantul Epitaf, in Grecia

Vinerea Mare este o zi eminamente trista, care comemoreaza Patimile lui Hristos, nu doar in Romania, ci si în intreaga Grecie. Chiar și cele mai indepartate biserici din tara respecta tradiția Sfantului Epitaf, umpland atmosfera de pietate și evlavie, conform unui raport al Greek Reporter.

În fiecare oraș grecesc, sat sau insulă, Patimile lui Hristos sunt reînviate prin diferite tradiții. De la primele ore ale dimineții, în toate bisericile din Grecia, Sfantul Epitaf decorat cu flori este gata să primească Trupul lui Iisus. În cele mai multe zone, procesiunea Epitafului începe în jurul orei 21, dar în unele părți ale țării, are loc o procesiune, la prânz sau chiar în dimineața zilei de Sâmbăta.

În Skiathos, unde tradiția athonită este puternică, procesiunea Epitafului are loc la ora 5, in ziua de Sâmbăta. În acelasi timp, în Ikaria, într-un sat numit Christos Rachon, procesiunea îndurerată și solemnă a Epitafului începe la primele ore ale dimineții și se termină la cimitir, in cinstea celor adormiti.

La Atena, în Mănăstirea Kaisariani, procesiunea Epitafului are loc în timpul zilei, și este o experiență unică pentru toți cei care participă la ea. Epitaful iese din biserică în jurul orei 14:00, cu permisiunea specială a Ministerului Culturii, manastirea apartinand de departamentul Antichităților Bizantine.

Procesiunea are loc pe Muntele Hymettus, in natura inflorita, în timpul unor cantari ale tinerilor.

În Corfu, procesiunea Epitafului de la Biserica Sfantul Spiridon, are loc la ora 9:00 AM, Sambata. În 1574, venețienii nu i-au permis comunității ortodoxe sa organizeze o procesiune în Vinerea Mare, astfel încât cei de acolo au decis să ia Epitaful în procesiunea cu moastele Sfântului Spiridon. Aceasta este cea mai veche și cea mai mare procesiune, care comemoreaza miracolul Sfântului Spiridon, care i-a salvat pe cei din Corfu de la foamete. Procesiunea isi schimba ritmul îndurerat, o serie de melodii fiind interpretate pe strazile orasului: “Hamlet”, marsul funebru al compozitorului italian Faccio, “Calde Lacrime”, un alt marș funebru al compozitorului italian Michelli și, în cele din urmă, marșul funerar din “Eroica” lui Beethoven. După procesiune, vizitatorii și localnicii se aduna cu totii în piața principală, Liston, unde la ora 11 sărbătoresc Prima Înviere. Clopotele încep să sune cu bucurie și apoi apar “botidele” – niste vase de lut imense, umplute cu apă și lauri, și decorate cu panglici roșii, care sunt aruncate de la balcoane și ferestre, cazând cu zgomot și provocand emoție in randul celor care participă la eveniment.

Mai există, de asemenea, tradiția aparte ca cei credincioși sa treaca pe sub Sfantul Epitaf, fiind considerat a fi un obicei de maxima piosenie. Prin aceasta, oamenii isi exprima respectul lor cel mai profund și credința în Iisus Hristos, Care S-a jertfit și a suferit, demonstrand atat smerenia lor cat si acceptarea de a ramane sub El, sub influența Sa miraculoasa si binecuvantarea Sa dumnezeiasca.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.