publicat în: Arhivă

Lumina care alunga intunericul

Cine se mai astepta ca, dupa toata tulburarea din ultimile zile, dupa acel simulacru de proces, incheiat cu o executie cruda si lipsita de logica, sa se mai petreaca ceva?

Apostolii erau speriati de cele intamplate si stateau impreuna, asteptand ca, in orice clipa, cineva sa sparga usa si sa-i aresteze. Maica Fecioara Maria era de neconsolat. Cine a dorit moartea Fiului ei? Ce facuse atat de rau, incat sa fie ucis in modul cel mai barbar posibil?

Tristetea cuprinsese marunta comunitate de ucenici ai lui Iisus. Tristetea, dar si o tensiune evidenta in randul tuturor. Invatatorul si Domnul lor murise. Cel Caruia ii urmau, a plecat dintre ei. Si, chiar daca le alinase sufletele si ii imbarbatase, ca numai prin moartea Lui vor avea Viata Vesnica, brutalitatea celor intamplate ii aruncase in bratele deznadejdii.

Totusi, in tot acest tablou dezolant, un grup de oameni, in fapt cei care orchestrasera totul si-L ucisesera pe Prorocul din Nazaret, simteau in strafundul inimii lor, ca totul nu avea sa se termine aici. Toate semnele aratate la Golgota, dar mai ales ruperea catapetesmei Templului, le dadea fiori reci.

In fond, ei stiau prea bine Cine era Acest Iisus din Nazaret, numai ca Acesta, refuzand jocurile lor politicianiste murdare, a fost acuzat de blasfemie. Stiau de Minunile savarsite, de invierea lui Lazar, de inmultirea painilor… Stiau totul, pentru ca Iisus era supravegheat in permanenta de spionii lor. Tocmai de aceea, au alergat intr-un suflet la guvernatorul Romei, Pilat, cerandu-i sa aseze o garda la mormantul “Scandalagiului”. Il convinsesera pe Pilat, prin servirea adevarului rastalmacit, spunandu-i acestuia ca Nazarineanul a sustinut public ca va invia si, pentru a evita orice “marsavie” a ucenicilor Lui, trebuie sa puna paza militara.

De altfel, acesta era modul de lucru de atunci, al conducatorilor lui Israel: tradarea, disimularea, minciuna si uciderea. Oricine le statea in cale, trebuia eliminat cu orice chip si oricum.

Sperau, in nemernicia lor, ca Lumina poate fi pusa sub obroc. Credeau ca, inchizandu-I gura, “Razvratitului” din Nazaret, totul o sa fie musamalizat. Inca, sperau ca o sa treaca…

S-au inselat!

Lumina nu a putut fi tinuta sub obroc.

Lumina Lumii a miscat piatra de pe Mormant si a daruit lumii Viata Vesnica.

Hristos a inviat, fiind inceput al invierii, pentru toti cei care Il marturisesc si Il primesc in viata lor. Hristos inviaza pentru noi, oamenii, si pentru ca Imparatia Cerurilor sa isi umple lacasurile, cu fiii Tatalui. Suntem totii, atat fiii Crucii, cat si fiii Invierii. Purtam in noi Patimile, dar suntem luminati si de izbanda Invierii.

Nimeni nu este pierdut, atata timp cat Hristos este centrul vietii sale! Nimeni!

Primiti, asadar, Invierea Lui Hristos! Primiti-o si ingrijiti de Ea, pana cand, iarasi, ne va bucura inimile.

Pastrati Candela aprinsa si nu uitati de Hristos!

El a Inviat, pentru ca si noi sa fim Vii!

Hristos a inviat!