Sfintele Pasti: de la Crestinism, la cultul bahic si al burtii

Si uite ca au cam trecut si Sfintele Pasti.

Am nadajduit mereu, dincolo de limbajul de lemn atat de folosit de multi dintre noi in aceasta perioada, ca ortodoxul roman o sa inteleaga si el, dupa 24 de ani de libertate religioasa, cum vine treaba asta cu Invierea si cu ce inseamna Praznicul in viata Bisericii.

Dar, ti-ai gasit!

Ramanem aceiasi crestini cu purtari alese, de fatada, dar cu multe obiceiuri proaste, adanc cuibarite in filonul nostru, ca popor.

Pentru multi dintre noi, Pastile nu reprezinta Inviere si bucurie spirituala. Pastile sunt… imbuibare si dezmat. Mese pantagruelice, risipa si normal ca, dupa ele, si suferinta. Ca, doar, trupul, sarmanul, se apara si el in fata valului nostru de nesimtire. Sa fie clar: prin mese imbelsugate, intelegem orgie culinara, iar prin gustarea vinului, pierderea mintilor. Romanul nostru are in el o cultura debordanta… a burtii.

Ieri dupa amiaza, am ramas fara mouse la calculator. Cum aveam treaba, am iesit la hypermarketul de langa mine, sa cumpar unul. Ce vad eu, acolo? Un magazin plin de oameni, cu cosurile pline cu mancare. Cu mancare! Dupa Pasti… Cat ai fi putut manca, odata ce, cred eu, nu exista familii care sa poata spune ca, in Duminica Invierii, au mancat tot ce au pregatit. Nu voi intelege niciodata fuga asta teribila, a unora, dupa mancare.

Si, cand te gandesti ca Pastele inseamna liniste, pace, iertare, iubire, jertfa, mangaiere, infranare, randuiala, fratietate… inseamna Tot ce-I Bun si Sfant. Invierea este Lumina!

N-ai sa vezi! Doar mancare, bautura si dazmat… Apoi, iar mancare si bautura, si tot asa pana cadem lati.

Acum, cluburile sunt locul in care, cica, Invierea are chichirez. Zicea un ametit, la televizor, bataindu-se din toate balamalele, cu creierii facuti terci de difuzoarele date la maxim, ca Hristos nu se supara pentru ca el a ales sa se dea in stamba in club, si ca, daca ar fi fost pe vremea Lui… cluburi, acolo ar fi petrecut si El Invierea… Ati inteles? Deci Hristos Si-ar fi petrecut Propria Inviere in… club.

Prin urmare, stiu ca multi ar dori sa vada numei coloane intinse de crestini care proslavesc pe Hristos, imbracati in port national, dar, din pacate, nu-i tocmai asa. Tragic este ca numarul descreieratilor, al celor care vad in Sfanta Sarbatoare a Invierii un nou motiv de destrabalare culinara, bahica si sufleteasca, creste exponential.

Sunt, ce-i drept, si Crestini adevarati si, poate ca ei conteaza in Mila lui Dumnezeu, care inca nu prapadeste lumea. Dar, suntem ca pe timpul Sodomei si Gomorei. Ma ingrozesc de momentul in care Dumnezeu nu va mai afla nici macar un om sfant in aceasta cetate a decaderii si pacatului.

Stiu ca doare, dar astia suntem! Cum spuneam mai sus, are romanul nostru o cultura a burtii, atat puternica, incat o sa credem, la un moment dat, ca Praznicul inseamna doar mancare si bautura…

Hristos a Inviat!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.