Președintele Bulgariei, Rossen Plevneliev, a purtat discuții cu Patriarhul Neofit al Bisericii Ortodoxe Bulgare, înainte ca șeful statului sa asiste, la Roma, la ceremonia romano-catolica de canonizare a Papilor Ioan Paul al II-lea și Ioan al XXIII-lea. Președintele și Patriarhul au discutat despre participarea lui Plevneliev.
Bulgaria, desi este o tara majoritar ortodoxă, are legaturi istorice cu viețile ambilor Papi.
Ioan al XXIII-lea, Papa din octombrie 1958 până în iunie 1963, a fost Nunțiu Papal în Bulgaria, in perioada 1925-1935. Ioan al XXIII-lea a ajutat cu fonduri victimele cutremurului din 1928, din Bulgaria, a facilitat acordul de căsătorie dintre Regele Boris III și prințesa Giovanna, o romano-catolica, și a ajutat la salvarea evreilor bulgari de la Holocaust.
Un aspect controversat marcheaza, insa, conexiunea bulgara cu Papa Ioan Paul al II-lea, referitor la aceasta existand afirmatii care sustin ca serviciile secrete din perioada comunistă s-ar fi implicat în încercarea de asasinare a acestuia. El a fost singurul pontif romano-catolic care a vizitat Bulgaria in timpul slujirii sale, efectuand o calatorie in mai 2002, vizitand Sofia, Manastirea Rila și Plovdiv, unde a oficiat o Messa (Liturghie catolica) la care au participat mii de oameni.
Papa Ioan Paul al II-lea a fost si cel care a aranjat, pentru Biserica Ortodoxă Bulgară, să i se permită acesteia utilizarea în comun a unei biserici din Roma.