EXCLUSIV: Despre IPS Gherasim – note de calatorie si fotografii de arhiva, cu Mons. Dr. Alberth Rauch

Redam mai jos cateva fragmente dintr-un mesaj primit in aceste zile pe adresa Redactiei Lacasuri Ortodoxe, apartinand Mons. Dr. ALBERT RAUCH, Directorul Ostkirchliches Institut Regensburg Germania, care a insotit o felicitare scrisa de Sfintele Pasti (Contributor Lacasuri Ortodoxe: Prof.Univ.Dr. Gheorghe F. Anghelescu, Director al CCSIDSUVT). Mesajul cuprinde cateva note de calatorie, insemnate cu ocazia inmormantarii IPS Parinte Gherasim Cristea, Arhiepiscop al Ramnicului. In galeria foto a articolului de fata gasiti 36 de fotografii de arhiva, oferite, de asemenea, de Dr. Albert Rauch:

Participare la înmormântarea IPS Parinte Gherasim Cristea, Arhiepiscop de Râminicu Vâlcea

Joi 10.04.2014, vestea ca Arhiepiscopul Gherasim Cristea a murit cu sase luni inainte sa implineasca 100 de ani, a ajuns la mine rapid.

Patriarhul Justinian ne-a trimis, ca primi colegi români, la Regensburg, în toamna anului 1969, pe Arhimandritul Gherasim Cristea, care a devenit apoi starețul mănăstirii Căldărușani, și pe Maica Stareța Lucia Dumbrava, până de curand Stareța Manăstirii Pasarea, din București.

Ei au stat, initial, doar trei luni, pentru ca noi sa ii invatam elemente de baza ale limbii germane. Dar, cu această ocazie, au intreprins mai multe vizite la bisericile catolice si protestante din Germania; acestia si-au putut imbogati cunoștințele lor, dar totodata ne-au invatat multe despre credinta si viata ortodoxa. Eu, personal, le sunt foarte recunoscator, pentru ca am invatat multe de la acesti doi primi colegi, din atat de inchisul, la acea data, Bloc Rasaritean; nu în ultimul rând, am învățat, cu ajutorul lor, bazele limbii romane, astfel incat ulterior sa nu mai fiu dependent de translatori.

Din Ianuarie 1981, a fost numit Episcop, la scurt timp după ce a devenit Episcop Vicar (27.12.1970), cand a venit din nou, timp de două luni, în Regensburg. El si-a extins cunostintele de limba germana, am putut călători împreună la Assisi, Florența, Roma și Veneția. Si, mai târziu, a fost binevenit in Regensburg, si de asemenea, in 2003, PS Gherasim a participat la Simpozionul Ecumenic de la Regensburg, pe tema problemelor credintei noastre comune si a vietii crestine. Toți participanții au fost incantati, intotdeauna, de felul sau placut si vesel, de modul in care putea raspunde simplu la intrebarile dificile si prin care ii putea face pe toti sa zambeasca, in urma experientelor bogate din viata sa de calugar. De mai multe ori, am fost invitat in Ramnicu Valcea, si am fost profund impresionat de caldura unica si de ospitalitatea acestuia.

De mai multe ori, am fost in preajma sa, în Râmnicu Vâlcea, invitat în timpul călătoriilor noastre în România, fiind, de asemenea, profund impresionat de caldura si ospitalitatea sa unice.

Am putut sa vad, in Eparhia Râmnicului, sub conducerea sa, cum respectul a inflorit. El a promovat viața călugărilor și a surorilor. Eparhia sa este atât de speciala, deosebit de bogată în mănăstiri. Toate mănăstirile au fost renovate în ultimele decenii și s-au dezvoltat, altele noi au fost infiintate sau redeschise.

Episcopul Gherasim a trimis călugări și teologi din eparhia sa, la noi, sa studieze. Printre acestia, s-au aflat si nepoata și menajera sa, Maica Domnina, Maica Stareța Emanuela, de la Manastirea Dintr-un Lemn, Maica Heruvima, Stareța de la Govora, Maica Stareța de la Ostrov, Arhimandritul Dr. Vartolomeu Androni, Stareț la Cozia, și alții.

Episcopul Gherasim a fost primul bursier ortodox roman la noi, în Regensburg. În istorie, fostii nostri bursieri din România sunt acum mai bine de o sută.

Episcopul Gherasim a mai instituit, prin marea sa grija, un Seminar teologic la nivel european, pentru peste 300 de elevi. Eparhia ii datoreaza, in ciuda vârstei sale inaintate pe care a avut-o, bucuria tinereasca a ridicarii unui centru cultural si social, a unei tipografii bisericesti și construirea sau renovarea a mai multe biserici din sate.

Toti au simtit bunăvoința sa paternă și, prin urmare, au fost dispuși sa i se alature si sa faca sacrificii in timpuri dificile, din punct de vedere economic si politic, Biserica lui Dumnezeu fiind prezenta in societatea de astăzi.

Fie ca Dumnezeu să continue sa-i binecuvanteze si sa imbogateasca roadele acestuia, de călugăr, stareț, episcop și parinte apropiat al multor oameni, din Rasarit si Apus.

Vineri, 11 aprilie 2014

După slujba de la ora 18.00, am plecat cu avionul direct spre Sibiu. Plecarea a fost la 21:35, din Munchen, ajungand în Sibiu la scurt timp după miezul nopții (ora locala).

Sambata 12 aprilie 2014:

Ora 00.30: am continuat drumul cu masina spre Manastirea Cozia, cu Staretul Vartolomeu si Pr. Efrem, prin Valea Oltului (aprox. 75 km).

Am ajuns la ora locala 02.00. Deci, am mai avut parte, încă, de câteva ore de somn.

La ora 07.00 ma astepta Pr. Vartolomeu și am mers la Râmnicu Vâlcea, la Reședința, corpul neinsufletit fiind asezat in Catedrala, conform obiceiului, intr-un sicriu deschis. Astfel, toti cei ce doreau, ii puteau saruta mana celui decedat si Evanghelia. Deja, calugarii citisera psalmi intreaga noapte.

Ora 09.00: Sfânta Liturghie a inceput sub conducerea Mitropolitului Teofan al Iasiului si Moldovei.

Au mai slujit episcopii:

Mitropolitul Streza al Sibiului

Mitropolitul Irineu al Craiovei (fostul sau episcop vicar)

Mitropolitul Andrei Andreicuț al Clujului

Arhiepiscopul Casian al Galatiului si Dunarii de Jos

Arhiepiscopul Teodosie al Constanței si Tomisului

IPS Calinic al Curtii de Arges (fostul sau episcop vicar)

Episcopul Visarion al Tulcii

Episcopul Gurie al Hunedoarei si Devei

Episcopul Nicodim din Turnu Severin

Episcopul Emilian Nica (prezentul sau episcop vicar).

Înmormântarea (de la ora 12:00) a avut loc, conform dorintei IPS Gherasim, în capela din cimitir.

Ulterior a avut loc o masa, la ora 14.00. Am discutat peronal cu mai multi semeni și cunoscuți din întâlnirile anterioare. Am discutat cu parintele Vartolomeu sa ma odihnesc putin la Cozia și apoi să mă duca Parintele Ioanichie (de la Manastirea Rameti) la aeroportul din Sibiu.

Aceasta a fost o oportunitate pentru plimbarea prin frumoasa Vale a Oltului.

La ora 19.30 am plecat din Sibiu, ajungand in Munchen la 20.45, ora locală.

Deo gratias et Mariae!”

Mons. Dr. ALBERT RAUCH

Directorul Ostkirchliches Institut Regensburg Germania

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.