publicat în: Arhivă

Ministrul Mediului din Kosovo anunta demolarea unei biserici ortodoxe sarbesti

Dardan Gashi, Ministrul Mediului din Kosovo, a anunțat demolarea unei biserici ortodoxe sârbesti din campusul Universitatii din Pristina, pentru că ar fi fost construita ilegal.

Anunțul a stârnit un val de proteste, nu doar în Serbia, ci și în Kosovo. Episcopia Ortodoxă de Raska si Prizren a numit declarația ministrului drept o “provocare”, menționând că exista toate documentele legale pentru a dovedi ca aceasta construcție a Bisericii este legala.

Eparhia a mai spus că înalți funcționari ai Guvernului din Kosovo au declarat, dimpotriva, că au sprijinit continuarea și finalizarea bisericii și ca reprezentanții internaționali din Kosovo au fost informati despre asta.

Ministrul kosovar Dalibor Jevtic a amintit si el că Biserica Mantuitorului Hristos este parte a patrimoniului cultural și religios al țării, și nu poate fi demolata in niciun fel. Pentru Biroul Guvernului Serbiei pentru Kosovo și Metohija, declarația ministrului Gashi este un mesaj care indică faptul că sârbii nu-si mai au locul în Kosovo.

Se pare ca Dardan Gashi si-a retras, pana la urma, declarația, amintind intr-un interviu pentru televiziunea de stat a Serbiei: “Eu nu am spus că voi demola Biserica Mantuitorul Hristos, si nu pot spune asta pentru niciuna dintre cele 50.000 de constructii ilegale, ci am spus ca trebuie să studiem aceste cazuri”.