Irak: situatia crestinilor este una “terifianta”. Tarile vestice, acuzate ca incurajeaza migratia

Comunitate creștină, in scadere, din Irak se confruntă cu un “dezastru”, iar dacă nu se iau măsuri, aceasta va număra doar câteva mii de oameni într-un deceniu, a declarat liderul bisericii catolice a țării, pentru AFP.

Patriarhul caldeean Louis Sako a declarat ca migrarea de zi cu zi a creștinilor din Irak este “terifianta”, și a acuzat o serie de factori, inclusiv lipsa de securitate și agravarea extremismului religios.

Comunitate creștină din Irak este doar o umbră a ceea ce altadata reprezenta mai mult de un milion de oameni la nivel national, cu 600.000 numai în Bagdad. In prezent, există aproximativ… 400.000 de crestini în toată țara.

“Migrația de zi cu zi a creștinilor din Irak este terifianta și foarte îngrijorătoare”, a declarat pentru AFP Sako, in aceste zile.

“Biserica se confruntă cu un dezastru, iar în cazul în care situația continuă sa aiba acest curs, nu vom fi mai multi de câteva mii, in urmatorii 10 ani”.

Sako a citat amenințările cu moartea la adresa creștinilor și confiscarea forțată a proprietăților lor, de către bande înarmate care pretind a fi membri ai milițiilor puterii.

El a reiterat, de asemenea, criticile la adresa “țărilor occidentale, care încurajeaza migrația creștinilor”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.