Dalta veche de 2.000 de ani, descoperita la Muntele Templului din Ierusalim

Arheologii care efectueaza sapaturi la Muntele Templului din Ierusalim au descoperit o daltă veche de 2.000 de ani, despre care ei cred că a fost folosita la construcția Zidului de Vest.

Descoperirea a fost facuta la baza capătului sudic al Zidul de Vest, de către Autoritatea Israeliana de Antichități, prin arheologul Eli Shukron, care, impreuna cu co-directorul profesor Ronny Reich, au excavat Cetatea lui David in ultimii 19 ani.

Construcția Zidului de Vest a fost în mod tradițional atribuita regelui Irod cel Mare. După cum este descris de către istoricul evreu antic Josephus, Irod a întreprins programe masive de ridicare de clădiri în timpul domniei sale, în ultimul trimestru din primul secol înainte de Hristos, inclusiv de reconstruire a Templului din zona Muntelui Templului. Zidul de Vest a fost o parte din zidul masiv ridicat de Irod pentru a sustine Muntele Templului, a cărui dimensiune a fost dubla fata de cea a platformei Templului original al lui Solomon.

Când romanii au distrus Ierusalimul, în anul 70 dupa Hristos, zidul de sprijin a fost lăsat în mod deliberat în picioare, ca aducere aminte a cuceririi romane asupra evreilor. Istoria și semnificația Zidului de Vest este descrisă frumos de Kathleen și Leen Ritmeyer, în “Reconstruirea Muntelui Templului din Ierusalim, a lui Irod”: Acest fragment din zidărie a devenit centrul atentiei pentru evreii dispersati de-a lungul secolelor. Apoi, a fost cunoscut sub numele de Zidul Plângerii; acum este numit Zidul de Vest sau, pur și simplu, ha-Kotel, Zidul. Astăzi, este din nou un centru de cult și, totodata, un loc de sărbătoare națională. Contrar înțelegerii comune, acest zid nu reprezinta o rămășiță a Muntelui Templului al lui Solomon.

În 2011, IAA a anuntat descoperirea de dovezi sub Zidul de Vest, care au fost datate după perioada domniei lui Irod. Aceste descoperiri demonstrează că succesorii lui Irod au continuat programul de construire început de regele megaloman.

Noul Testament atestă continuarea construirii Muntelui Templului, în timpul lui Iisus: “Şi au zis deci iudeii: În patruzeci şi şase de ani s-a zidit templul acesta! Şi Tu îl vei ridica în trei zile?” (Ioan 2:20).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.