Rusia: Cruci antice crestine, descoperite de un pilot al Fortelor Armate Rusesti in Kirghizia

Un pilot rus, care lucreaza pentru baza aeriana “Kant” din Kirghizia, a oferit Academiei Nationale de Stiinte a republicii cateva pietre funerare, datate de către oamenii de știință locali ca fiind vechi de mai multe secole.

“Grupul comun de arheologi kirghizi și rusi a stabilit deja asta, investigand artefactele antice”, a declarat reprezentantul oficial al Centrului Regional Militar, colonelul Yaroslav Roshchupkin, pentru Interfax.

Potrivit acestuia, pilotul unui avion de atac Su-25, căpitanul Anatoly Cherkasov, a descoperit patru pietre funerare (cajraks) într-o misiune de recunoastere din localitate, pentru tragere la sol. Descoperirea a atras atenția prin forma sa neobișnuită și imaginile gravate.

Obiectele ritualice cu cruci, au fost descoperite la mai multi kilometri de sit-ul medieval Nevaket (Krasnorechensky – veche așezare antica), unde au fost inmormanti crestini din secolele VII-VIII dupa Hristos. Arheologii au fost uimiti de numărul pietrelor descoperite.

Specialiștii trebuie să stabilească acum ce fel de cruci (nestoriene, armene sau malteze) sunt reprezentate pe monumente și să răspundă mai multor întrebări.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.