publicat în: Arhivă

Ucraina: Scrisoarea Loctiitorului Mitropolitului de Kiev, catre Patriarhul Rusiei

Sanctitatii Sale Kirill, Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii

Sanctitatea Voastră,

Astăzi, Ucraina cunoaste cel mai dificil moment din istoria sa recenta, fara a exagera. După o criză socială și politică, care a durat trei luni, dupa ciocnirile sângeroase din centrul Kievului și moartea a zeci de oameni, suntem încă in fata unor provocari la fel de descurajatoare.

Pe 1 martie, s-au auzit declarații provenind de la oficiali ai Federației Ruse, privind o posibilă intervenție, in Ucraina, a unui contingent limitat de trupe rusești. Dacă acest lucru se întâmplă, popoarele ucrainean și rus se vor găsi atrase într-o confruntare, care va avea consecințe catastrofale pentru țara noastră.

În calitate de Locțiitor al Tronului Mitropolitan din Kiev, va cer, Sanctitate, să faceti tot posibilul pentru a evita vărsarea de sânge pe teritoriul statului ucrainean. Vă cer să va faceti auzita vocea, pentru păstrarea integrității teritoriale a statului ucrainean.

În acest moment dificil, inaltam rugăciuni fierbinți către Domnul nostru Iisus Hristos, pentru ca, prin rugăciunile Maicii Sale cea Preacurate, sa ne fereasca de un conflict între popoarele fratesti din Rusia și Ucraina.

+Onufrie, Mitropolit de Cernăuți și Bucovina

Locum tenens al Mitropoliei de Kiev”