Crestini copti ucisi in Libia: autoritatile egiptene si libiene, criticate pentru raspunsul lor

Autoritățile egiptene și libiene au fost criticate pentru răspunsul lor la asasinarea copților egipteni din Libia, de la începutul acestei săptămâni (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

În Daily News, președintele Comunității protestante din Egipt, Rev. Safwat Bayaadi, a criticat lipsa de acțiune din partea autorităților din cele două țări, declarând că atacul “a trecut ca și cum nu s-ar fi întâmplat”.

Capul Bisericii Copte din Marea Britanie, Episcopul Angaelos, a descris crimele ca fiind “foarte îngrijorătoare”. El a declarat ca autoritățile au vorbit putin despre ceea ce s-a întâmplat cu copții. “Noi știm că nimeni nu a fost acuzat”.

Biserica Ortodoxă Coptă din Austria a condamnat atacul, in Daily News, și a cerut o mai mare cooperare între guvernele egiptene și libiene, pentru a spori protecția “oamenilor simpli, în special muncitori”. Acesta a declarat că ambele guverne “ar trebui să depună eforturi, pentru a face față teroriștilor și formațiunilor extremiste criminale”.

Ministerul de Externe al Libiei a condamnat crimele și a promis că guvernul va întreprinde investigații complete, in scopul aducerii făptașilor în fața justiției.

Bader Abdul Ati, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe Egiptean, a insistat asupra faptului ca “copții nu sunt vizați în Libia”, și a declarat că infracțiunea a avut loc “în contextul imigrației ilegale, existand un dezacord între victime și bandele care au încercat să le introducă ilegal”.

Reverendul Bayaadi a pus la îndoială acest lucru, cu toate acestea, spunând pentru Daily News că “toate indiciile arată că au fost uciși pentru identitatea lor religioasă, într-o zonă extremista”. Episcopul Angaelos a fost si el de acord. “Evident, a fost un atac direct”, a spus el.

Solidaritatea Coptă a susținut ca agențiile de securitate le-au permis teroriștilor sa comita crime împotriva copților, și că serviciile de securitate din Libia i-au arestat pe unii creștini, pentru “prozelitism”.

Grupul a solicitat Libiei și Egiptului, să înființeze o comisie comuna de anchetă, pentru a-i aduce pe făptași la judecată și a despagubi familiile victimelor. Trupurile neinsufletite ale victimelor, au fost duse cu avionul, înapoi, în Egipt.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.