In Postul Mare: “Sub milostivirea Ta”, descoperirea celui mai vechi imn inchinat “Nascatoarei de Dumnezeu”

“Sub milostivirea ta scapam, Nascatoare de Dumnezeu. Rugaciunile noastre nu le trece cu vederea in nevoi, ci din primejdii ne izbaveste pe noi, una curata, una binecuvantata”.

Pe papirus: ΠΟ ΕΥCΠΑ ΚΑΤΑΦΕ ΘΕΟΤΟΚΕΤ ΙΚΕCΙΑCΜΗΠΑ ΕΙΔΗCΕΜΠΕΡΙCTAC AΛΛΕΚΚΙΝΔΥΝΟΥ …ΡΥCΑΙΗΜΑC MONH …HEΥΛΟΓ

Textul intreg: Ὑπὸ τὴν σὴν εὐσπλαγχνίαν καταφεύγομεν Θεοτὸκε· τὰς ἡμῶν ἱκεσίας μὴ παρ- ίδῃς ἐν περιστάσει ἀλλ᾽ ἐκ κινδύνου λύτρωσαι ἡμᾶς μόνη ἁγνὴ μόνη εὐλογημένη.

In engleza: Beneath your compassion we take refuge, Theotokos! Our prayers, do not despise in necessities, but from danger deliver us, only pure, only blessed one.

Până în prezent, cea mai veche cunoscuta rugăciune a Fecioarei Maria poarta numele de “Sub milostivirea Ta”. Cel mai vechi text al acestui imn a fost descoperit ca fiind folosit la o Liturghie de Crăciun din secolul al III-lea. El este scris în limba greacă și dateaza din anul 250 dupa Hristos (foto, conform SilouanThompson).

In 1917, Biblioteca John Rylands din Manchester a achiziționat un papirus mare egiptean, incluzand fragmentul prezentat in fotografia acestui articol (18/9 cm), care conținea textul acestei rugăciuni, în limba greacă.

Conform Silouan Thompson, care aminteste o analiza paleografica, textul nu putea fi mai vechi de secolul al III-lea, și cel mai probabil a fost scris între anii 250 și 300.

Interesant este ca imnul o numeste pe Maria “Theotokos” (“Nascatoare de Dumnezeu”), cu două secole înainte de apăritia ereziei nestoriene. Acest imn este cantat de ortodocși, la sfârșitul slujbelor de Vecernie din Postul Mare. El se regaseste, de asemenea, în Liturghiile Bisericilor Orientale și în cultul romano-catolic.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.