Despre Canonul cel Mare, cu PS Parinte Emilian Lovisteanul (foto)

Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat ieri, Slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea. Slujba Canonului a început la ora 16.00, în Catedrală fiind prezenţi numeroşi credincioşi din municipiu.

Preasfinţia Sa ne-a marturisit, cu aceasta ocazie: „După trei săptămâni de pregătire duhovnicească, am intrat în Postul Mare, și această săptămână ne oferă posibilitatea să adâncim profunzimea rugăciunii și a nevoințelor trupești. În primele patru zile ale Postului Mare, Biserica a rânduit să fie citit Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, în patru stări, pentru a parcurge ceea ce Sfântul Andrei Criteanul a alcătuit. Este vorba despre momente de reflecție, de meditație biblică, legate de numeroasele exemple din Scriptura – Vechiul și Noul Testament – ale unor persoane care au greșit înaintea lui Dumnezeu, dar care s-au îndreptat, s-au pocăit. Tocmai de aceea, Biserica ne indeamna si pe noi să ne pocăim, să ne îndreptăm, să ne iertăm unii pe alții și, mai ales, să ne împăcăm cu Dumnezeu, nevoindu-ne după posibilități, prin asceză, prin rugăciune, prin post și prin nevoințe trupești. Totul trebuie sa reprezinte o intensificare a vieții noastre, de apropiere față de Dumnezeu”.

Preasfinţitul Episcop Emilian Lovişteanul a continuat, facand referire la autorul Canonului cel Mare: „Sfântului Andrei Criteanul a trăit în cea de-a doua jumătate a secolului al VII-lea și prima jumătate a secolului al VIII-lea. S-a născut în Damasc și, după ce s-a nevoit o perioadă la Mănăstirea Sfântul Sava, de lângă Ierusalim, a ajuns la Constantinopol, cu treburi ale Patriarhiei Ierusalimului, legate de Sinodul VI Ecumenic.

Recunoașterea de care se bucura la acea vreme, a făcut să fie ales Episcop al Cretei. Și, din demnitatea aceasta, s-a ocupat în mod intens de activitățile bisericești, a ridicat biserici și mănăstiri, s-a ocupat de activitățile social filantropice și chiar de educarea tinerilor.

A fost un episcop și un părinte al Bisericii, care a alcătuit multe imne liturgice – un imnograf de seamă, care a lăsat cultului Bisericii noastre multe imne, pe care noi le folosim de-a lungul anului bisericesc”.

În prima săptămână a Postului Mare şi la Denia din Joia săptămânii a cincea, în Biserica Ortodoxă se oficiază slujba Canonului cel Mare. Scopul acestui Canon, scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.), este acela de a ne reaminti starea proprie de păcătoşenie, necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos, în inima noastră, şi importanţa pe care o are pocăinţa în viaţa noastră. Conţinutul Canonului Mare, este unul duhovnicesc, un profund dialog al omului păcătos, cu propria conştiinţă, care-i atrage atenţia asupra celor săvârşite.

Canonul cel Mare, al Sfântului Andrei Criteanul, este împărţit, în prima săptămână a Postului Mare, în patru părţi (in fiecare seara, de luni, pana joi inclusiv) urmând ca, în miercurea săptămânii a cincea din Post, să fie oficiat în întregime. În fiecare zi, din cele patru în care se citeşte Canonul cel Mare, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, va oficia slujba Pavecerniţei celei Mari, cu citirea Canonului Sfântului Andrei Criteanul, şi va ţine o cuvantare duhovnicească, respectand următorul program:

– Astazi, la Mănăstirea Cozia;

– Maine, Paraclisul Seminarului Teologic din Râmnicu Vâlcea;

– Joi, 6 martie, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.