Interdictie in Muntele Athos: mai putini calugari straini! Patriarhia de Constantinopol limiteaza numarul calugarilor non-greci

Agentia greaca Romfea, care amintea surse proprii demne de încredere, a precizat ca reprezentantii Sfântului Munte Athos au primit un mesaj recent din partea Sanctitatii Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului.

Documentul isi exprimă îngrijorarea în legătură cu încercările de a construi peste masura in Muntele Athos și de a “schimba aspectul său”, printr-un aflux necontrolat și gratuit de călugări de origine non-greacă.

Patriarhia de Constantinopol informează, astfel, că nu le va mai acorda permisiunea “calugarilor non-greci” sa locuiasca în mănăstirile de limbă greacă.

Scrisoarea conține, de asemenea, o recomandare, conform careia numărul total de călugări străini nu trebuie să depășească 10% din numărul total al fraților de pe Sfântul Munte Athos.

De fapt, această decizie înseamnă o interdicție privind străinii care vin să trăiască in Athos, intrucat numărul călugărilor de origine non-greaca din acest moment depășește 10% din numărul total de călugări.

Calugarii din Muntele Athos subliniaza faptul că acest mesaj ridică multe semne de întrebăre, conform Agion Oros, în special într-o perioadă “in care Fanarul a anuntat o lupta împotriva filetismului în Biserică”. Filetismul este concepția, socotită erezie în Creștinismul Ortodox, care pune specificul particular deasupra binelui comun. Altfel spus, în filetism sunt incluse toate concepțiile care așează națiunea mai presus de omenire ca întreg și mai presus de rânduielile dumnezeiești.

“Această declarație (în cazul în care informațiile privind mesajul Patriarhiei de Constantinopol este confirmat) pune la îndoială caracterul universal al Sfântului Munte Athos, unde timp de peste 1000 de ani, grecii, sârbii, rușii, românii, bulgarii și călugării din toată lumea au coexistat armonios.

Primul-Ministru grec, Antonis Samaras, în timpul recentei sale vizite, s-a declarat uimit când a văzut un călugăr chinez într-una din mănăstirile Muntelui Athos”.

Sursele Romfea au informat că liderii Sfântului Munte Athos intenționează să ia în considerare mesajul Patriarhului, după prima săptămână a Postului Mare. Revenim cu amanunte.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.