Siria: Calugaritele rapite din Manastirea Sfanta Tecla, din Maalaoula, au fost eliberate

Rebelii sirieni au eliberat un grup de 12 calugarite grec-ortodoxe, care fusesera rapite in luna decembrie (vezi ARHIVA Lacasuri ortodoxe), conform agenției oficiale de știri din Liban.

Eliberarea călugărițelor și a ucenicelor lor, 16 femei in total, a fost rezultatul unui schimb de prizonieri – care rar se incheie cu succes – între autoritățile guvernamentale siriene și rebelii care doresc răsturnarea regimului Președintelui Bashar Assad, conform AP.

Agenția NNA raporta că un convoi de 30 de vehicule, care le transporta pe maicile eliberate, se îndrepta spre orașul Jdeidet Yabous, la granița siriano-libaneza. Rebelii sirieni, inclusiv membri ai Frontului Nusra al-Qaeda, le-au rapit pe cele 13 călugărițe și cele trei ajutoare, din Mănăstirea Mar Takla, odata cu invadarea satului creștin Maaloula, situat la nord de Damasc, în luna decembrie.

“Aproximativ 150 de femei deținute urmeaza sa fie eliberate, în schimbul eliberarii maicilor”, a declarat șeful Securitatii Generale, Generalul Abbas Ibrahim, care a supervizat schimbul, la o televiziune siriana. Ibrahim a declarat că acordul era gata sa se prabuseasca in ultimul moment, după ce rebelii au cerut ca mai multi deținuti sa fie eliberati.

Femeile eliberate au fost transportate în două convoaie, de-a lungul unui traseu serpuit, care implica trecerea în Liban prin orașul sunnit Arsal, pana in orașul șiit Labweh. Apoi, ele s-au intors spre punctul de trecere a frontierei, conform agenției de știri libaneze de stat, citata de AP.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.