In Postul Mare: Adevarurile Credintei nu pot fi cuprinse doar cu mintea

“Fara stiinta Adevarurilor Credintei crestine si fara indreptarea traiului dupa aceste adevaruri, nimeni nu poate sa spuna ca este cu adevarat crestin. Lipsa de cunoastere, nu aduce cu sine si lipsa de raspundere. Nimeni nu poate sa spuna ca nu a pacatuit pentru ca nu a stiut, mai ales daca nu s-a indeletnicit a cerceta credinta in care a primit Sfantul Botez.

Toti trebuie sa ne straduim, din toate puterile noastre, in a cerceta adevarurile Credintei Crestine; a intelege singuri si, acolo unde este nevoie, cu ajutor, cele ce in viata ne sunt scut si adapost.

Toate acestea, insa, nu se fac singure. Nu se fac fara indrumare, deoarece nimeni nu s-a nascut invatator. Asadar, fiecare trebuie ajutat si indrumat, in asa fel incat darul priceperii invataturilor crestinesti, sa se faca dupa Adevar si Randuiala.

Deci, cand este vorba de priceperea fiecaruia dintre noi, sa stiti ca nu toti avem aceeasi putere de intelegere a Adevarurilor Credintei. Asa dupa cum degetele de la o mana nu sunt toate intocmai, asa si oamenii, sunt diferiti in puterea priceperii lor.

Trebuie sa stiti, deci, ca unele Adevaruri sunt usor de inteles cu mintea, de oricine, altele sunt mai adanci si mai greu de inteles fara ajutor, iar altele sunt atat de adanci si de tainice, incat slaba noastra minte nu le poate patrunde, ci trebuie numai sa se place inaintea lor si, cu smerenie, sa le primeasca, fara a iscodi cu mintea adancimea lor. Cine a iscodit aceste Taine, a sfarsit prin a se cufunda in intelesuri si idei care l-au indepartat de mantuire.

Ganditi numai!

Sa luam Cele Zece Porunci! Acestea sunt, bunaoara, usor de inteles pentru oricine, pentru ca ele se adreseaza mai ales nevoilor firesti ale vietii. Apoi, avem Cele Noua Fericiri Evanghelice! Aici, deja invataturile desprinse din ele sunt mai adanci, si omul are nevoie de ajutor, pentru ca ele cheama la o schimbare a randuielilor ce par firesti in mintea nostra, cum ar fi de pilda iubirea vrajmasilor. In sfarsit, avem Taina Sfintei Treimi! Adevarul despre Aceasta este atat de adanc, incat nimeni nu-l poate cuprinde cu mintea si explica pentru a fi pe deplin inteles, asa incat Acest Adevar trebuie primit cu toata smerenia si credinta.”

Extras din Sfantul Ioan Damaschinul, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: Pr. Daniel Ivan

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.