In Postul Mare: Crezul ortodox, explicat pe scurt

“Va chem pe toti la priceperea strajei credintei noastre.

Sa nu creada cineva ca Simbolul Credintei noastre este un fel de cantare. Nici poem nu este si nici macar Psalm. El este Marturia noatra inaintea paganilor, si Carma invataturilor noastre.

Asadar, sa il deslusim…

Este numai un singur Dumnezeu, dar in Trei Persoane sau Stari Dumnezeiesti, anume Tatal, Fiul si Sfantul Duh. Aceasta este Sfanta Treime, Cea Care a facut mai intai lumea cea nevazuta a ingerilor, arhanghelilor, heruvimilor, serafimilor si multimea lor cea mare.

Apoi, in sase zile dupa cum stiti, Dumnezeu a facut lumea prin Cuvantul Sau si cu ajutorul Duhului.

Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, S-a nascut din Dumnezeu Tatal, mai inainte de toti vecii, adica El, Fiul, era inca dinainte de a fi lumea, atat cea nevazuta si cea vazuta, impreuna cu Tatal. Asadar Fiul Iisus Hristos, este Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat.

El, pentru noi oamenii si pentru a ne ridica, prin mantuire, din mizeria pacatului savarsit in Rai, S-a coborat din Ceruri, a luat trup omenesc in intregimea lui, din Prea Curata Fecioara Maria, cu impreuna lucrarea Duhului Sfant si a fost rastignit pentru noi si pacatele noastre, in timpul lui Pilat cel din Pont.

Apoi, Hristos a patimit si a fost ingropat, dar a treia zi, a inviat din morti asa dupa cum a spus El, si S-a ridicat la Ceruri, si acum sta de-a dreapta Tatalui Ceresc din care S-a si nascut.

Dar, are sa mai vina Hristos, inca o data. Atunci, la sfarsitul vremurilor, toti mortii ar sa invie si impreuna cu cei ce atunci sunt vii, vor sta la Infricosata Judecata, dupa care cei drepti vor merge In Imparatia Tatalui, iar cei pacatosi, la osanda cea vesnica.

Mai stim, apoi, ca Duhul Sfant, Cel de viata facator, purcede NUMAI de la Tatal si este si El, chiar asa, Dumnezeu adevarat ca si Tatal si Fiul si, deci, I se cuvine aceeasi cinste si inchinaciune. Duhul Sfant a grait, de la facerea lumii si pana astazi, prin prooroci, adica a Lui invatatura este gasita scrisa in Sfanta Scriptura, ca si Cuvantul lui Dumnezeu pentru oameni.

Avem, apoi, NUMAI o singura Biserica Sfanta, pe care o fac la un loc toti credinciosii ce tin de cuvantul lui Hristos, dupa invatatura lasata noua de Apostoli.

Biserica este Una si Sfanta, pentru ca Unul este Capul ei si Sfant este El, ca si Dumnezeu intrupat.

Ea mai este si soborniceasca sau a toata lumea, pentru ca este menita sa cuprinda pe toti oamenii din toata lumea si din toate timpurile.

Ea mai este si Apostolica, pentru ca, necurmat, a urmat calea pe care Sfintii Apostoli au mers dupa Cuvantul Lui Hristos.

Marturisim cu totii ca este un Botez care ne spala pacatul cel de la inceputul lumii, si asteptam vremea cand mortii ar sa invieze la Judecata de Apoi, pentru ca cei care s-au facut vrednici, sa primesca rasplata Vietii Vesnice.”

Extras din Sfantul Teofan Zavoratul, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: Pr. Daniel Ivan

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.