Insulele Hebride includ un arhipelag de pe coasta de vest a Scoției continentale. Aceste insule au o istorie lungă, datând din perioada mezoliticului, iar cultura locuitorilor a fost afectata de influențele succesive de tip celtic, norse sau anglicane. Această diversitate se reflectă în numele date insulelor, care sunt derivate din limbile istorice și, probabil, preistorice.
Biserica Kilninian, construita în anul 1755, pare a fi una dintre cele mai vechi biserici de aici și, până foarte de curând, era încă folosita pentru închinare. Se pare ca ea a fost ridicata pe locul unei biserici medievale anterioare, care aparea pentru prima dată în înregistrările din anul 1561, în care se amintea că lacasul “Keilnoening” aparținuse, în trecut, Staretului Iona.
Istoria mai recentă a bisericii include câțiva ani in care părintele Stephen și comunitatea sa mica au încercat sa întemeieze o mănăstire catolică în jurul Kilninian.
Ulterior, acestia au renuntat la planul lor și s-au mutat în Scotia continentala, donand lacasul Bisericii Ortodoxe, sub condiția ca Kilninian sa fie folosita în continuare de o comunitate monahala.
De peste doi ani, Kilninian a fost luată în ingrijire de către sora Marina, care vietuise si ea acolo timp de mai multe luni, între 2010 și 2012.
În prezent, cu binecuvântarea IPS Mitropolit Iosif, au început lucrările necesare pentru transformarea lacasului Kilninian într-o prima manastire ortodoxa din Hebride. Au loc lucrări de restaurare a bisericii în sine și lucrări de construcție a unui numar mic de chilii noi, pentru viitoarele monahii.
S-a decis, de asemenea, ca biserica mănăstirii sa rămâna inchinata Sfinților Ninian și Cuthbert, și să fie mănăstire de maici.