Dezinformare patimasa – Preasfintire cu bani de la Stat-

Referitor la articolul intitulat Preasfinţire cu bani de la Stat: 50 000 euro tocaţi în două zile pe vizita Patriarhului Daniel [https://adevarul.ro/locale/satu-mare/preasfintire-bani-stat-50000-euro-tocati-doua-zile-vizita-patriarhului-daniel-1_5325e4520d133766a8f4d736/index.html] , apărut în cotidianul Adevărul din 17 martie 2014 sub semnătura doamnei Cristina Cîcău, Biroul de Presă al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului precizează:

Consiliul Judeţean Satu Mare a alocat suma de 250 000 lei pentru finalizarea lucrărilor la Catedrala Ortodoxă din Negreşti–Oaş şi pentru sfinţirea acesteia. O parte din bani a fost folosită pentru decontarea unor lucrări de execuţie la noul locaş de cult din Negreşti–Oaş, iar restul sumei pentru organizarea evenimentului sfinţirii şi inaugurării catedralei oraşului, la 1 iulie 2012, la care au participat câteva zeci de invitaţi (ierarhi, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, sponsori şi alţi binefăcători) şi peste 20 000 de credincioşi.

Responsabilitatea construirii catedralei şi a organizării evenimentului sfinţirii şi inaugurării acesteia au revenit Consiliului parohial şi preotului paroh, precum şi autorităţilor locale şi judeţene.

Suma de 250 000 lei a fost justificată integral conform prevederilor legale de către parohia “Duminica Tuturor Sfinţilor” din oraşul Negreşti–Oaş, aşa cum dealtfel a precizat şi primarul oraşului, doamna Aurelia Fedorca.

În ceea ce priveşte menţionarea expresă de către jurnalistul cotidianului “Adevărul” a Patriarhului României, precizăm că eparhiile, parohiile şi mănăstirile ortodoxe din ţară şi străinătate organizează propriile evenimente bisericeşti la care adresează invitaţia de participare ierarhilor, reprezentanţilor autorităţilor centrale şi locale, sponsorilor şi tuturor celorlalţi binefăcători.

În concluzie, Consiliul Judeţean Satu Mare a alocat suma de 250 000 lei pentru finalizarea lucrărilor la catedrală, precum şi sfinţirea şi inaugurarea acesteia, care a reprezentat un eveniment deosebit din viaţa comunităţii ortodoxe din oraşul Negreşti–Oaş. Darurile oferite Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, două păpuşi îmbrăcate în straie oşeneşti, o icoană pictată pe lemn şi un buchet de flori, au valoare de simbol, ca şi obiectele liturgice din argint aurit şi cărţile de cult şi de teologie pe care Preafericirea Sa le-a oferit cu acest prilej parohiei din Negreşti–Oaş. Ele rămân în patrimoniul instituţiilor bisericeşti respective.

Centrul de Presa al Patriarhiei Romane [https://www.basilica.ro]

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.