Serbia: Ierarhul si profesorul Radoslav Grujic, reabilitat post-mortem

Conform unui raport al agenției sârbe Tanjug, Înalta Curte din Belgrad a decis să anuleze acuzațiile lansate împotriva Ierarhului Radoslav Grujic în 1945. El a fost acuzat de “fascism, colaborare cu ocupanții în domeniul culturii”. Aceasta a fost expulzat din Universitate.

Instanța de judecată a subliniat faptul că profesorul a fost victima unor acuzații motivate politic, religios, național și ideologic.

Judecătorul Predrag Vasic a demonstrat, prin documentele poliției și Gestapo-ului, ca profesorul Grujic a fost caracterizat ca oponent al Reich-ului și național-socialismului, avand o orientare pro-rusă, și ca fiind un dușman înverșunat al influenței învățământul superior german în Serbia.

Inițiatorul actiunii de reabilitare, a fost reprezentantul Facultatii de Teologie, V. Davidovic, care, în demersul sau, a insistat că profesorul ar fi avut o mare contribuție in studiul istoriei și in conservarea patrimoniului cultural sârb.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.