Investigarea unui cardinal al SUA, într-un caz de pedofilie

În Los Angeles, Cardinalul Roger Mahony face obiectul unei anchete efectuate de către procurorii federali, suspectat fiind de acoperirea unor preoţi suspectaţi de pedofilie, a declarat ieri seară (28 ianuarie 2009) Los Angeles Times.

Conform ziarului, care citează “surse apropiate” cazului, ancheta Episcopului Mahony este de tipul celor utilizate în mod obişnuit împotriva celor ce comit acţiuni suspecte şi de natură frauduloasă.

În acest caz, prelatul este suspectat că a avut cunoştinţă despre cazuri de pedofilie în dioceza sa şi că nu a alertat autorităţile, conform ziarului.

Contactat de AFP miercuri, un purtător de cuvânt al procurorului federal din Los Angeles a precizat că nu poate comenta informaţiile din ziar. Avocatul Episcopului Mahony, J. Michael Hennigan, nu a fost nici el disponibil, seara trecută.

În iulie 2007, Arhiepiscopia de Los Angeles a căzut de acord să plătească 660 milioane dolari, despăgubiri, pentru victimele abuzurilor sexuale ale preoţilor, un record în scandalul pedofiliei, care a afectat din 2002 clerul catolic american.

Arhiepiscopul Mahony a fost acuzat de victime pentru încercarea acoperirii cazurilor de pedofilie.

Scandalul preoţilor pedofili a izbucnit în 2002, la Boston (Massachusetts, nord-est), după depunerea unei plângeri venită din partea a mai mult de 500 de presupuse victime ale abuzurilor sexuale. Cazul a fost soluţionat după acordarea a 85 de milioane de dolari, reclamanţilor.

În astfel de cazuri, plângerile ajung să se transforme rareori în acţiune penală, de obicei încheindu-se prin acorduri financiare.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.