Miercuri: Sfintii Montanus si Maxima, in Manastirea Halmyris (Murighiol, Tulcea)

Manastirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, isi sarbatoreste miercuri, 26 martie 2013, cel de-al doilea hram: Sfintii Montanus-Preotul si sotia sa Maxima, pomeniti in sinaxarele ortodoxe.

Conform unui interviu acordat Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe – serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe, parintele Protos. Iov, staretul Manastirii Halmyris, marturiseste:

“In seara zilei de marti, 25 martie, se va savarsi slujba Vecerniei Mari cu Litie, incepand cu ora 19:00, in demisolul Manastirii, lacas ce gazduieste Sfintele Moaste intregi ale celor doi Mucenici ai Cetatii Halmyris, Sfintii Epictet si Astion – cei mai vechi sfinti descoperiti la noi in tara. Sunt asteptati multi credinciosi, ca de fiecare data.

A doua zi, incepand cu ora 9:30, marti, va fi oficata slujba Sfintei Liturghii arhieresti, fiind condusa de Preasfintitul Parinte Visarion, Episcopul Tulcei. Bineinteles ca, asa dupa cum deja oamenii sunt obisnuiti, vor participa mai multi preoti si diaconi, iar slujba va fi urmata de o agapa farteasca, unde credinciosii si pelerinii, oamenii veniti de departe dar si cei aflati in apropiere vor putea lua masa in trapeza manastirii.

Speram sa fim cu totii bucurosi de noua sarbatoare si sa ii cinstim pe sfintii nostri, asa cum se cuvine. Din cate stiti, lucrarile la ridicarea bisericii Sfintei Manastiri continua, in prezent fiind turnati stalpii aflati la partea superioara a demisolului si ridicate zidurile pana la inaltimea placii de jos a cafasului, locul in care ar urma sa cante corul”.

Despre cei doi sfinti, staretul sfintei manastiri continua sa ne istoriseasca:

“Preotul daco-roman Montanus si sotia sa Maxima, din cetatea Singidunum (Belgradul de astazi), locuita in acea perioada de daco-romani, au fost martirizati de persecutorii care slujeau lui Diocletian, mucenicia lor fiind consemnata in Martirologii. Sfintii marturisitori ai Lui Hristos au fost inecati in apele raului Sava, dar valurile involburate le-au adus trupurile la mal, in mainile credinciosilor, care s-au ingrijit sa fie cinstite cum se cuvine”.

O biserica purtand acelasi hram, ii asteapta luni si marti pe romanii din Timoc – Serbia, in satul Isacova, aflat in componenta comunei Ciupria din Valea Moravei.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.