Arheologii japonezi au descoperit un mormânt aproape intact, al unui înalt oficial egiptean, vechi de 3000 de ani. Sit-ul, aflat pe malul de vest al Nilului, lângă Luxor, dateaza din secolul al 12-lea și are picturile murale, în culori vii, extrem de bine conservate, conform publicatiei japoneze Asahi Shimbun.
Jiro Kondo, care a condus săpăturile în numele Institutului de Egiptologie a Universitatii Waseda din Tokyo, a declarat: “În ultimii ani, a devenit extrem de rar sa descoperi un mormânt cu picturi pe pereți și tavan, care sa fie pastrate intr-o stare atat de buna”.
Sit-ul face parte dintr-o necropolă, care conține aproximativ 1000 de grote funerare, excavate pentru prima data în urmă cu aproape 200 de ani. Doar câteva zeci de morminte detin astfel de picturi murale bine conservate.
Institutul de Egiptologie a căutat mormintele unor oficiali de rang inalt, din perioada Noului regat (între secolul XVI inainte de Hristos și secolul al XI-lea înainte de Hristos), incepand din 2007. Mormantul descoperit recent apartine lui Khonsuemheb, care lucra in Templul lui Mut. Mormântul conține imagini cu acesta, precum și cu soția și fiica sa.
Incaperea este de aproximativ 2 metri lățime și 5 metri lungime. În afara picturilor de pe pereti, tavanul este si el inscriptionat cu imagini ale procesiunii funerare a lui Khonsuemheb și cu o serie de rugăciuni.
Cercetatorii au declarat ca picturile ofera o perspectiva noua asupra construirii mormintelor la acea vreme, precum si a detaliilor legate de derularea serviciilor funerare. Acestia spera sa descopere sarcofagul și sa dezgroape mumia, în timpul viitoarelor sapaturi.