Video – Ierusalim: Vecernie cu Litie. Artos in Biserica Sfantului Mormant (la Duminica Sfintei Cruci – 2014)

Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe va pune la dispozitie in galeria media a articolului de fata (www.lacasuriortodoxe.ro) o inregistrare video integrala a Vecerniei cu Litie, oficiata in cinstea Duminicii inchinate Sfintei Cruci (Duminica a 3-a a Postului Mare – vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), savarsita în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, de catre Patriarhul Ierusalimul, Preafericitul Parinte Teofil al III-lea.

La sfârșitul slujbei Vecerniei, veti putea urmari si slujba Artoclasiei – binecuvântarea celor cinci pâini (Artos), în memoria binecunoscutei minuni a Domnului Hristos.

Litia si Artoclasia se savrasesc la sfârșitul Vecerniei, sau la sfârșitul Utreniei. Cinci pâini rotunde sunt oferite de cate un credincios, ca semn de cinstire a unei aniversări personale sau de familie, cum ar fi zilele de nume sau alte ocazii apropiate de experiența ortodoxa. Cele cinci pâini amintesc de cele cinci pâini pe care Iisus Hristos le-a binecuvântat în deșert și prin care cinci mii de suflete au fost hranite.

Artoclasia, mai simbolizeaza, totodata, și aduce în practică agapa, masa comunitatii crestine foarte timpurii. După ce credincioșii primeau Trupul și Sângele lui Hristos, acestia se adunau la o masă comună, semnificând fratietatea stabilita între ei prin credința lor comună și prin primirea Sfintelor Taine. Bineinteles, agapele slujeau si unui scop caritabil, prin oferirea de mese saracilor.

Semnificația din spatele Artoclasiei ortodoxe include, de asemenea, faptul că, pentru ortodocsi, pâinea continuă să fie extrem de apreciata, nu doar ca aliment de bază, ci, totodata, ca simbolul suprem al Trupului lui Hristos, pentru că pâinea este cea care se transforma la Liturghie în Trupul lui Hristos. Hristos a fost în mod repetat numit Pâinea Vieții și Pâinea venita din Cer.

Pâinea binecuvântata in Artoclasia ortodoxa a fost din cele mai vechi timpuri considerata a avea efect de sfințire personală și de vindecare a slabiciunilor trupesti, “dacă este luată cu credință”.

Termenul grecesc “Artoclasia” (Artos/άρτος = pâine și klasis/κλάσις = frangere, rupere) derivă chiar din cuvintele folosite de sfintii Evangheliști în descrierea Cinei lui Hristos, Care “a frant pâinea” și le-a oferit-o Ucenicilor Săi, ca pe Propriul Sau Trup. Aceasta reprezinta, prin urmare, o apropiere mult mai mare între Dumnezeu și Biserica Sa.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.