Te iubesc, pentru ca esti tu! Relatii. Copii si parinti-

“Te iubesc, pentru ca esti tu”. V-ați gândit vreodată la mesajul pe care aceasta propozitie il transmite? Te iubesc, și te pot iubi, pentru că nu esti… eu. Aceasta este interpretarea primordiala.

În esență, eu nu te iubesc, dacă vreau să fii ca mine.

Prin diversitatea fiecărei persoane, cu iubire, se realizează o îmbogățire constanta a unei relațiii. În caz contrar, cum se spune în lume și societate: relațiile și căsnicia se invechesc (imbatranesc).

Dar, ele imbatranesc, fiindca le permitem sa se invecheasca.

Dacă nu tinem cont de posibilitatea fiecărei ființe umane de a fi sfințita și de a se împărtăși din ce in ce mai mult din Slava si Harul lui Dumnezeu, atunci nu putem avea parte de un om nou. Noi incercam, insa, să corectam lucrările lui Dumnezeu, gândindu-ne că știm cum să facem lucrurile mai bine. Vom cunoaste, astfel, tragedia acestui aspect, in fiecare noua relație.

Relația copiilor cu părinții lor… Este o relație dificilă. De multe ori, acesteia ii lipseste libertatea, în numele… iubirii. In cele mai multe cazuri, ego-ul nostru inlocuieste dragostea, și este ușor să se nasca un conflict.

Într-adevăr, atunci când ne creștem copiii, ce viziune avem noi pentru viața noastră? Ne crestem copiii pentru ca ei să trăiască liberi și să stea pe propriile lor picioare, sau ii “laudam”, fiindca ne asculta?

Dacă ne bucurăm că ei să ne asculta in tot ceea ce le spunem, în realitate ne declaram pe noi ca infailibili, și credem că avem întotdeauna dreptate, si suntem multumiti ca… copiii noștri ne asculta. Mai degraba, ar trebui să fim îngrijorati, dacă ei ne asculta mereu, mai ales la momentul pubertatii, moment în care un copil face eforturi mari in castigarea libertatii sale.

Ei isi doresc dragostea noastră, dar nu în detrimentul libertății lor. Și, nu există nicio libertate fără responsabilitate. Noi stim asta, din experiență…

Traducere a unui cuvant al Mitropolitului ortodox Pavel de Sisaniou and Siatista / China

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.