Discutie intre Patriarhul Rusiei si ambasadorul sirian in Rusia

In ziua de 25 martie 2014, Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii s-a întâlnit cu Dr. Riad Haddad, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Arabe Siriene in Federația Rusă.

“Știm că mai mult de un milion de oameni au părăsit țara și peste 100.000 au murit”, a spus Sanctitatea Sa. “Știm că aici traiau in jur de un milion de creștini”.

Acesta a mai spus ca, deși creștinii sunt o minoritate în Siria și în Orientul Mijlociu, Siria este țara în care au luat fiinta primele comunități creștine și aici urmașii lui Hristos au început să se numeasca creștini.

“Disparitia sau scăderea numărului creștinilor, înseamnă o schimbare în echilibrul important cultural și istoric. Ori de câte ori putem, vorbim despre necesitatea încetarii imediate a tuturor acțiunilor militare în Siria. Noi spunem că este posibilă și necesară rezolvarea problemei siriene prin mijloace pașnice. Din păcate, cele două runde de la Geneva nu au ajuns la niciun rezultat (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), dar nu există nicio altă cale in afara negocierilor”. Sanctitatea Sa a mai menționat răpirea celor doi ierarhi ortodocsi (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe) și eliberarea maicilor din manastirea din Maalula, cerandu-i ambasadorului să transmită recunoștința sa Președintelui Siriei, pentru eforturile personale întreprinse in vederea eliberarii acestor maici (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

“Pe noi, ca Biserică, nu ne intereseaza problemele politice interne ale Siriei. Eu cred că sunteti înțelepți sa le rezolvati, astfel încât Siria sa poata continua dezvoltarea sa istorică”.

Sanctitatea Sa a adaugat ca terorismul a fost o mare amenințare pentru toți oamenii și a cerut, din nou, reglementari pașnice în Siria, care întâmpină dificultăți economice. Biserica Ortodoxă Rusă și Societatea Imperiala Ortodoxă Palestina au trimis mai multe transporturi umanitare în Siria și au strans bani pentru Biserica Ortodoxă a Antiohiei (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Această chestiune a fost discutată si în cadrul unei vizite oficiale a Patriarhului Ioan X al Antiohiei, in Biserica Rusa (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Sanctitatea Sa a mai menționat si Declarația Intâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe locale, semnata recent la Istanbul. O mare parte din declarație i-a fost dedicată Siriei.

“Aș dori să-mi exprim sprijinul pentru poporul sirian și speranța in încetarea vărsării de sânge. Sperăm că Siria, această țară frumoasă, cu o istorie și cultură bogată, cu un nivel ridicat al relațiilor interetnice și inter-religioase, sa revina la pace, iar oamenii sa duca o viață prosperă.

Ambasadorul Haddad i-a mulțumit Sanctității Sale, pentru întâlnire și pentru oportunitatea prezentarii situației din țară. El a subliniat că poporul sirian se opune terorismului internațional.

Creștinismul, în Siria, nu este un fenomen întâmplător, ci o componentă majoră a societății. Creștinii reprezinta 10% din populatie, ceea ce înseamnă mai mult de un milion de oameni. Ei se închină în mod liber în bisericile existente în întreaga țară. Creștinii trăiesc în aproximativ 2.500 de sate și orașe. Ei sunt patrioți ai țării – a subliniat Ambasadorul.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.