publicat în: Arhivă

Creştinii nu ar trebui să arate tristete – spune noul ales Patriarh ortodox, vorbind despre modă şi zâmbete

Un credincios nu poate avea un aspect trist, spune Mitropolitul Kirill de Smolensk şi Kaliningrad, noul ales de către Consiliul Local al Bisericii Ruse, drept Patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii, în cadrul unei întâlniri cu tinerii.

“Un episcop nu trebuie să zâmbească”, spun multi – dar, aceasta este o idee profund eronată, despre modelul creştin.

Imaginea credincioşilor trebuie să fie caracterizată de calm şi înţelepciune, credinţă interioară şi bucurie”, a spus mitropolitului Kirill la Congresul Tineretului Ortodox 2001.

În conformitate cu spusele Mitropolitului, citat astăzi de Komsomolskaia Pravda, creştinismul este “bucurie veşnică, nu este zâmbetul fals a unei hârtii de 100 de dolari, ci este veşnica bucurie a Lui Dumnezeu şi a păcii Lui Dumnezeu.”

“A crede în Hristos nu este totuna cu presărarea cenuşei în cap”, a spus Mitropolitul tinerilor interlocutori.

Hainele de culoare negru-gri-maro ca şi caracteristică pentru unii credincioşi, posomorâte, fără afişarea zâmbetului “nu au nimic de-a face cu Ortodoxia, cu calea cea bună, cu demnitatea şi cu modestia”, fiind de fapt “o parodiere a Bisericii, un gust vicios”, consideră noul Patriarh ales.

“Daca predicăm omului o Ortodoxie de muzeu, arhaică, costumată, vom crea impresia că această credinţă a noastră nu mai are nicio legătură cu viaţa din prezent. În timp ce locul Ortodoxiei este exact în eficientizarea vieţii şi în interiorul tolerant al sentimentelor noastre”, a spus mitropolitului Chiril.