>> Cuplul uman cere o reciprocitate a constiintelor, consfintita prin acea angajare solemna inaintea lui Dumnezeu si a oamenilor. Cere si autodaruirea reciproca, dar si impreuna-daruirea intr-o noua fiinta. Iubirea binecuvantata a sotilor e mai intai un schimb de inimi sau cel putin un schimb de daruri intre inimile lor, ceea ce asigura o continua renastere a vietii si unitatii caminului. Dar oricat de intensa si curata ar fi iubirea lor, ea e mereu pandita de ispita separarii (de altfel fizic niciodata nu se poate realiza o unire deplina). In rodul lor insa, si e o mare revelatie a iubirii aici, vietile si inimile lor se revarsa si spiritual si fizic ca doua rauri intr-o singura albie, intr-o noua si unica fiinta, caci copilul cuprinde pe amandoi intr-o unitate negraita. Amandoi se oglindesc deopotriva in el si isi afla un fel de deofiintime a lor. Atunci pot sa-si spuna: in el sintem noi, intr-o unire nedespartita si pe totdeauna. Si iarasi, mai cu seama atunci iubirea in camin nu se limiteaza, nu se reflecta doar asupra lor, ci se deschide spre viitor, prin urmasi. Pr. Constantin Galeriu
Sfinţii zilei – calendar ortodox, astăzi prăznuim:
Astăzi începe un nou an bisericesc
Minunea săvârşită de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, la Mânăstirea Miasinilor şi incendiul cel mare de acolo
Preacuviosul Parinte Simeon Stâlpnicul (sau Stilitul) cel Batrân
Cuvioasa Marta, maica Cuviosului Simeon Stâlpnicul
Cuvioasa Evantia
Adormirea lui Isus al lui Navi
Sfintele 40 de Muceniţe Fecioare, şi Amun Diaconul, dascălul lor
Sfinţii Mucenici şi fraţi buni, Evod, Calista şi Ermoghen
Cuviosul Parinte Meletie cel Nou, din muntele Miupoliei (Myopolis) de lângă Theba, Capadocia
Sfântul Mucenic Anghel din Constantinopol, 1680.
SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.
Ştire din “bătrâni” rămasă … pentru noi povaţă
Avva Macarie şi demonii Avva Macarie, mergând odată de la Sketis la Terenuti, a intrat într-un templu să doarmă. Acolo se aflau vechi mumii greceşti. El a luat una şi şi-a pus-o sub cap în loc de pernă. Văzându-i îndrăzneala, demonii au prins ciudă şi, ca să-l îngrozească, au început să strige un nume de femeie: „Cutare, hai cu noi la baie“. Un alt demon, pitit sub Macarie, i-a răspuns, ca din lumea morţilor: „Nu pot să vin, pentru că e un străin peste mine“. Dar bătrânul nu s-a îngrozit deloc, ba, cu îndrăzneală, a dat un pumn mumiei, zicând: „Scoală-te şi du-te în beznă. Acolo poţi să te duci“. Auzind acestea, demonii au strigat cu glas mare şi au zis: „Ne-ai învins“ şi au fugit ruşinaţi. (Pateric, ediţia Polirom, 2005 – rubrica de Tryanna)
Audio: “Biserica Ortodoxa de azi”, editia din 31 august
Tema: “Rugăciuni pe Lac – St Nicolas de Jitcha (Vélimirovitch)” Oaspetii emisiunii au fost: Zoritza Terzitch şi Jean-Claude Larchet. Inregistrarea a fost pusa la dispozitia Lacasuri Ortodoxe si poate fi ascultata aici.
Powered by Lacasuri Ortodoxe
@KSLCatalin
Dalai Lama a ieşit în această dimineaţă din spitalul Lilavati din Bombay
Dalai Lama a ieşit în această dimineaţă din spitalul Lilavati din Bombay zâmbind şi salutând fotografii, după ce a fost tratat pentru dureri abdominale, relatează Reuters. Liderul spiritual tibetan exilat şi-a împreunat mâinile în tradiţionalul salut înainte de a urca într-o maşină blindată albă pentru a fi dus la hotel, supravegheat de maşini de poliţie. “Se simte bine şi se va odihni în următoarele zile”, a declarat pentru Reuters Chimie Chhoekyapa, purtătorul de cuvânt al lui Dalai Lama, adăugând că acesta va mai rămâne o perioadă în Bombay. Dalai Lama a fost internat săptămâna trecută, după ce a acuzat o stare de oboseală şi a anulat două călătorii, în Mexic şi Republica Dominicană, conform AFP. După internare, medicii au spus că liderul spiritual are dureri abdominale, dar că nu există motive de îngrijorare, transmite Reuters, citat de Adevarul.
fotoLINK (dati click pe imagine)
Târnosirea bisericii Asezământului medical creştin „Izvorul Tămăduirii“ din Marga
Duminică, 31 august 2008, în ultima zi a anului bisericesc, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului a săvârşit slujba târnosirii bisericii Aşezământului medical creştin „Izvorul Tămădurii“ din comuna Marga, jud. Caraş-Severin. Ctitorie a medicului şi teologului Cornel Jupâneanţ, Aşezământul a luat fiinţă în anul 2003, când cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Dr. Laurenţiu Streza, pe atunci episcop al Caransebeşului, şi cu participarea Preasfinţitului Părinte Lucian, pe atunci episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, s-a pus piatra de temelie a sfântului locaş. Pe lângă complexul medical destinat îngrijirii persoanelor vârstnice şi suferinde, dar şi tuturor celor dornici de a se vindeca trupeşte şi sufleteşte prin mijloacele oferite de Dumnezeu prin intermediul naturii, Aşezământul cuprinde o biserică şi o casă a preotului slujitor aici. În cadrul Sfintei Liturghii oficiată după târnosirea bisericii, a avut loc şi instalarea ca preot slujitor al Aşezământului a Părintelui Ioan Postelnicu, fost paroh în municipiul Timişoara. La manifestare au participat sute de credincioşi şi o mulţime de preoţi, veniţi din toate satele de pe Valea Bistrei, dar şi din judeţele învecinate, Timiş şi Hunedoara. La încheierea slujbei, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a felicitat pe toţi ostenitorii, slujitorii şi binefăcătorii acestui aşezământ, unic în această parte de ţară. Dintre cei care au luat cuvântul a fost domnul doctor Cornel Jupâneanţ, care, după ce a mulţumit Preasfinţiei Sale pentru osteneală şi sprijin şi-a manifestat recunoştinţa şi faţă de toţi binefăcătorii şi miluitorii Aşezământul medical creştin Izvorul Tămăduirii de la Marga. Vizualizaţi albumul foto al evenimentului dand click aici:
.
Un băieţel şi-a luat viaţa de dorul mamei, plecată în Italia sau…(Banii, cinstiti inaintea familiei! KSLCatalin)
Aflam ca, in aceste zile, un baietel care nu avea decat 8 ani, a plans dupa mama lui, pana cand s-a sinucis.Plecarea mamelor, cauza sinuciderilor
Psihologii susţin că principalul motiv care îi face pe copii să recurgă la gesturi suicidale este plecarea mamelor. “Orice alte cauze, precum desenele animate, programele TV cu caracter violent, sunt secundare”, susţine Maria Buzescu, psiholog la centrul de Consiliere Psihopedagogică Iaşi. “Un copil care urmăreşte filme sau desene animate violente ori are idoli cu puteri supranaturale din desene animate nu poate recurge la sinucidere dacă este ghidat moral şi sufleteşte de educaţia părintească”.
“Copiii resimt mult mai intens emoţiile şi traumele afective. Perioada copilăriei este marcată de schimbări, moment în care micuţii au nevoie de sprijinul părinţilor. Când părinţii lipsesc, copiii încep să se simtă părăsiţi, frustraţi şi neînţeleşi şi ajung să recurgă la gesturi extreme, precum sinuciderea, în încercarea de a atrage atenţia”, a explicat Andrei Chiriac, psiholog la Spitalul de Psihiatrie “Constantin Gorgota” din Capitală. (a mai contribuit Octavia Dumitra)
Cazuri asemănătoare
Statisticile arată că, la nivel naţional, peste 80.000 de copii au rămas în grija unor rude sau a străinilor, după plecarea părinţilor la muncă peste hotare.
Drama micuţului Leonardo din Târgu Ocna nu este singulară.
Februarie 2007: un baiat de 8 ani din Uricani, Valea Jiului, s-a spânzurat în camera lui, la o lună după ce mama sa a plecat să muncească în Germania.
Octombrie 2007: un băiat de 12 ani dintr-o localitate argeşeană s-a spânzurat când a aflat că mama sa se întoarce în Italia şi-l lasă în grija fraţilor mai mari.
Martie 2006: un băiat de 11 ani din localitatea ieşeană Deleni s-a spânzurat de dorul mamei plecate la muncă în Italia. Copilul învăţase paşii sinuciderii după ce şi-a văzut de mai multe ori tatăl încercând să facă acelaşi lucru. (Adevarul) sau…(Banii, cinstiti inaintea familiei! KSLCatalin)
O biserica de 200 de ani, cu acoperis nou
Anul acesta s-au implinit 200 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Romane „Inaltarea Domnului” din Cenadul Unguresc. La implinirea celui de-al doilea secol de existenta, biserica a primit un acoperis nou. Lucrarile de renovare, mai precis de schimbare a acoperisului au fost finalizate saptamana trecuta cu ajutorul statului roman. Despre demararea lucrarilor si despre realizarile facute la biserica din Cenad, corespondentul Romanian Global News a stat de vorba cu preotul paroh Aurel Becan. “Parohia Ortodoxa Romana din Cenadul Unguresc a angajat inca anul trecut un specialist pentru a intocmi proiectul referitor la renovarea bisericii in exterior. Este vorba despre acoperis, care in urma cu doi ani ne-a dat mari batai de cap. In urma unei furtuni a fost descoperita biserica in unele locuri, iar din cauza tablei foarte deteriorata ne-am putut astepta oricand la o noua paguba. A doua reparatie din proiect se refera la intarirea statica a bisericii, dar pentru asta nu avem deocamdata fondurile necesare. Aceste doua lucrari ar fi fost necesare sa se faca in urma cu cativa ani, dar parohia fiind cu o situatie materiala destul de slaba nu am putut inainta mai devreme proiectul, deoarece doar cel pentru exterior a costat peste 500 mii de forinti, suportati de parohie. (sunteti mai informati prin RGN – Lacasuri Ortodoxe)
fotoLINK (dati click pe imagine)
Programul de lucru: Luni – Marti – Miercuri – Joi – Vineri orele 8.00 – 16.00; 12.30 – 13.00 Pauza Program audienta: Luni – Marti – Miercuri – Joi : ora 10.00
Activitatea de asistenţă socială la nivelul Protoieriei se realizează prin biroul de asistenţă socială (B.A.S), birou acreditat, în conformitate cu prevederile O.G nr. 68 din 2003 ca furnizor de servicii sociale primare, de către Comisia de acreditare a furnizorilor de servicii sociale a jud. Ialomiţa din cadrul Direcţiei de Muncă şi Protecţia Socială Ialomiţa (Certificat de acreditare seria A nr. 0005465).
Tipuri de situaţii in care intervenim: Sărăcie Sărăcie extremă Izolare socială Situaţie de dificultate in familie
Beneficiari: copii (0-6 ani,7-16 ani,17-18 ani), tineri, persoane vârstnice, adulţi, persoane spitalizate, persoane cu dizabilităţi, din mediul rural, urban şi persoane instituţionalizate.Tipuri de servicii oferite: I. Sprijin de urgenţă în vederea reducerii efectelor situaţiilor de criză prin acordarea unor ajutoare materiale cu titlu gratuit. Beneficiari sunt copiii şi bătrânii din mediul rural şi urban precum şi copiii din cadrul altor programe derulate de către Protoierie (socializare, educaţie, integrare/ reintegrare socială). Programul de acordare a ajutoarelor materiale este susţinut de doi parteneri ai Protoieriei: S.C DANONE, Henkel România, Organizaţia World Vision România. II. Educaţie: Sesiuni anuale de informare pentru elevipediverse teme de interes precum: Concursul „Sănătoşi şi Voinici” (cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii – 7 aprilie). Partener Fundaţia Principesa Margareta a României. „Copiii infectaţi HIV- prietenii şi colegii noştri” (cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva HIV şi SIDA – 1 decembrie), „Copiii spun NU violenţei” (cu ocazia Zilei internaţionale de luptă împotriva violenţei – 25 noiembrie, Zilei internaţionale a Copiilor victime ale agresiunilor – 4 iunie şi Zilei Universale a copiilor – 20 noiembrie) , „Copiii spun NU consumului de droguri” ( cu ocazia Zilei Internaţionale împotriva abuzului şi traficului ilegal de droguri – 26 iunie). Partener: Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Ialomiţa. Parteneri: şcoli din mediul urban şi rural, parohii, primării, ONG-uri.
Organizare ateliere de instruire pentru preoţi şi profesori de religie: prevenire HIV/SIDA şi violenţă în familie, scrierea şi managementul unui proiect, curs de formare profesională pentru ocupaţia de formator, scrierea propunerilor de finanţare pentru fondurile structurale etc. Proiect derulat: „Consolidarea iniţiativelor comunitare de prevenire HIV / SIDA şi a violenţei în familie în România” (proiect derulat în perioada 2005 – ianuarie 2008) Parteneri : Biserica Ortodoxă Română, I.O.C.C ( Organizatia Internaţională pentru Caritatea Creştin Ortodoxă), Ministerul Educaţiei si Cercetării. Proiect finanţat de USAID (Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională). Scopul proiectului: Îmbunătăţirea capacitatii Bisericii Ortodoxe Române de a mobiliza comunitatea locala sa se implice în probleme sociale, în special HIV/SIDA si violenta în familie. Obiectivele proiectului: Dezvoltarea unor atitudini pozitive în cadrul Bisericii Ortodoxe Române prin educare si instruire astfel încât sa devina factorii schimbarii sociale în ceea ce priveste învatarea comunitatii enoriasilor sa aiba o atitudine favorabila prevenirii HIV/SIDA si violentei în familie si integrării sociale a victimelor acestora.
Echipa proiectului în Ialomiţa: Asistent social Helene Radu – Protoieria Urziceni Preot Alexandru Oancea – Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, Sectorul Social Misionar Coordonator activităţi în şcoală: Eugenia Popescu – Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, Sectorul Social Misionar Birou coordonare proiect : Urziceni, Protoieria Urziceni str. Regele Ferdinand nr. 79 Tel. / Fax : 0243 / 254.387 Slobozia, Episcopia Sloboziei si Calarasilor, Sectorul Social Misionar, str. Episcopiei nr. 2 Tel. 0243 / 231.711 Fax 0243 / 231.154
Turcia: un fost primar încearcă să se opună functionarii Sfantului Sinod al Patriarhiei de la Constantinopol
Un fost primar al zonei Avcilar Istanbul, Tahsin Salihoglu, a cerut guvernatorului din Istanbul, condamnarea functionarii Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol, care a avut loc la 27 la 29 august, pentru că acesta include persoane care nu sunt din Turcia, si, în conformitate cu acesta, nu se respecta Tratatul de la Lausanne semnat în 1923).
Remarcand şi denunţând aceasta “intimidare”, se scrie pe site-ul Patriarhiei Ecumenice: “lipsa unei identităţi legale continuă să fie o sursă importantă de probleme pentru Patriarhia Ecumenica, inclusiv ne-recunoaşterea drepturilor sale de proprietate, de şedere permanentă şi de lucru pentru ierarhii, clerul, personalul şi persoanele de alta cetatenie decat turca, esenţiala pentru continuitatea şi funcţionarea Patriarhiei Ecumenice.”
@KSLCatalin
Festival „Romanian Nights” in Israel
Cu ocazia Anului European al Dialogului Intercultural (2008), Institutul Cultural Roman din Tel Aviv organizeaza, in luna septembrie, cea de-a doua editie a Festivalului Romanian Nights. Festivalul va avea loc joi, 11 septembrie si sambata, 13 septembrie, in Old Jaffa.
O parte a Festivalului va fi gazduita si de Haifa, duminica, 14 septembrie, transmite Romanian Global News. Evenimentul de anul acesta va aduce publicului workshop-uri interactive ale mesterilor populari traditionali, pentru copii. Totodata, o larga varietate de produse de artizanat vor fi expuse in cadrul unei expozitii cu vanzare. Cateva ansambluri muzicale isi vor face si ele aparitia la Festival, printre care Grupul Iza din Maramures, Taraful Argintilor din Parau de Pripor-Gorj, dar si trupa Nightlosers. Tot ca parte a evenimentului, pentru a sublinia capacitatea Romaniei de a fi un spatiu de dialog intercultural, Festivalul va ocaziona si o expozitie de fotografie documentara a lui Teodor Raileanu, intitulata „Culorile timpului. Arta Sinagogala in Moldova”. Aceasta expozitie are la baza o cercetare initiata de Institutul Cultural Roman din Tel Aviv si de Departamentul de arta Evreiasca de la Universitatea Bar Ilan. Evenimentul de la Tel Aviv este organizat in parteneriat cu Muzeul Taranului Roman din Bucuresti, Tarom Tel Aviv, Muzeul Od Jaffa si in Haifa, in parteneriat cu H.O.R. Haifa (Organizatia Evreilor Romani din Israel, ramura Haifa), Auditoriumul Haifa (ETHOS) si Municipalitatea din Haifa. (sunteti mai informati prin RGN – Lacasuri Ortodoxe)
fotoLINK (dati click pe imagine)
Protopop: Pr. Aurel Florin TuscanuSecretar: Pr. Daniel Alexandru ZamfirAsistent social: Pr. Catalin Gheorghita CretuContabil: Veronica MitruTrezorier: Valeria Albescu
Protopopiatul Roman include 99 de preoti slujitori, 117 biserici, 87 de parohii, 5 capele, 59 de case parohiale, 98 de cimitire, 37 de case de praznuire, un muzeu (Muzeul Satului de la Moldoveni, ctitorit de pr. Florin Tuscanu), o manastire (Manastirea Giurgeni) si un schit (Schitul Zimbru).
Ziua Institutului Cultural Roman din Seghedin
Odata cu desfasurarea Festivalului Etno din Seghedin, Filiala Seghedin a ICR Budapesta, in parteneriat cu „Tisza Expo” Kft si Fundatia „Kepszinhaz” organizeaza pe 20 septembrie „Ziua Institutului Cultural Roman”, parte dintr-o serie de evenimente organizate pentru promovarea culturii romane, croate si sarbe. Urmare a asezarii sale geografice, orasul Seghedin beneficiaza de o localizare prielnica. Prin faptul ca Ungaria la sud si la est se invecineaza cu Croatia, Serbia si Romania, orasul Seghedin este plasat intr-un adevarat bazin cultural si inter-etnic, in care valorile si traditiile specifice impartasesc un trecut comun. Cu aceasta ocazie, cultura si traditiile celor trei tari vor fi aduse mai aproape de locuitorii orasului de pe Tisa, astfel programul de trei zile al festivalului este intregit intr-o zi de croati, in alta de sarbi, iar in ultima zi de romani. Potrivit publicatiei romanilor din Ungaria, Foaia Romaneasca, preluat de Romanian Global News, considerand acesta un prilej de promovare a valorilor autentice romanesti prin intermediul diplomatiei culturale, si tinand cont si de faptul ca acest festival va culmina cu o zi romaneasca, sub genericul „Ziua Institutului Cultural Roman”, Filiala Seghedin a ICR Budapesta invita formatia Nightlosers, ansamblul folcloric „Dubasii din Branesti” si pe regizorul Florin Iepan pentru a prezenta filmul sau „The Fallen Vampire.” Programele festivalului si ale zilei institutului se vor desfasura in piata Arpad. (sunteti mai informati prin RGN – Lacasuri Ortodoxe)
fotoLINK (dati click pe imagine)
Sâmbătă, 30 august 2008, în parohia Nădrag a avut loc slujba de binecuvântare a unei capele de rugăciune, ridicate prin strădania familiei Ioana şi Florin Ernescu. Slujba a fost oficiată de către Preasfinţitul Paisie Lugojanu alături de P.On. Ioan Cerbu, protopopul Lugojului, Mihai Mizun – preot paroh şi Daniel Otescu de la parohia Belinţ. Binecuvântarea a fost urmată de Sfânta Liturghie, răspunsurile fiind date de corul Ligii Tineretului Creştin Ortodox din Lugoj dirijat de prof. Alina Bogoevici. Prezenţi la acest eveniment au fost credincioşi din Nădrag precum şi invitaţi ai familiei Ernescu. Capela respectivă, devine astfel un loc de reculegere spirituală atât pentru familie cât şi pentru credincioşii vârstnici care nu se pot deplasa până la biserica parohială. Un album foto puteti vedea, dand click aici:
.
fotoLINK (dati click pe imagine)
Mitropolia Olteniei va găzdui Congresul Facultăţilor de Teologie din Patriarhia Romană
Mitropolia Olteniei va găzdui, in perioada 10 – 13 noiembrie, Congresul Facultăţilor de Teologie din Patriarhia Romana. La evenimentul organizat la Manastirea Tismana vor participa reprezentanţi ai Facultăţilor de Teologie Ortodoxa,ai Sectorului teologic – educaţional al Patriarhiei Romane, ai Ministerului Culturii si Cultelor si ai Ministerului Cercetării si Tineretului.
Evenimentul este dedicat „Anului jubiliar al Sfintei Scripturi si al Sfintei Liturghii“ si va avea ca subiect „Sfânta Scriptura si Sfânta Liturghie, izvoare ale Teologiei ortodoxe“.
Recenzie de Jean Claude Larchet
A apărut: Recenzie – Jean Claude Larchet (traducere Lacasuri Literare): Protopop Gus George Christo, “The Church’s Identity according to Saint John Chrysostom” („Identitatea Bisericii, după Sfântul Ioan Hrisostomul”), daţi click
aici.
@KSLCatalin
fotoLINK (dati click pe imagine)
CURSURI DE MUZEOGRAFI LA MÂNĂSTIREA SÂMBĂTA DE SUS
Cu Binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PC.Pr Balaban Mihail, Consilier Patrimoniu şi PC.Pr. Dincă Iulian, Inspector Sector Patrimoniu, participă în perioada l-12 septembrie 2008, la cursurile de formare profesională pentru MUZEOGRAFI organizate de Centrul de Pregătire pentru Patrimoniu al Patriarhiei Române. Cursul se va desfăşura după o programă aprobată de către Comisia Naţională de Formare Profesională a Adulţilor şi este acreditat de către instituţiile oficiale române. La absolvire cursanţii primesc certificat de competenţă profesională, cu recunoaştere naţională.
ENORIAŞII DIN PAROHIA MELETIE AJUTĂ SINSTRAŢII DIN PAROHIA RĂDĂUŢI PRUT
La îndemnul PC.Pr. Balaban Mihail Constantin, enoriaşii Parohiei Meletie din comuna Băneasa, jud. Giurgiu, au colectat suma de 3.700 lei, pentru a veni în sprijinul semenilor lor din Moldova- Rădăuţi Prut, greu încercaţi de inundaţii. Astfel, sâmbătă, 30 august 2008, un grup de enoriaşi format din Vişan Marin, Boţulescu Marin şi Boţulescu Viorel, s-au deplasat în Parohia RĂDĂUŢI PRUT, din judeţul Botoşani, şi cu ajutorul PC.Pr. Rumega Costel, au oferit această sumă unor pesoane sinistrate din parohie.
fotoLINK (dati click pe imagine)
CUVIOSUL TEOCTIST – al doilea hram al bisericii mănăstirii Duminica Sfinţilor Români din Bucureşti
Miercuri, 3 septembrie 2008, de sărbătoarea Cuviosului Teoctist, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va participa la Sfânta Liturghie oficiată la biserica mănăstirii Duminica Sfinţilor Români din incinta Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române ( Şoseaua Olteniţei nr. 255, Bucureşti, sector 4). La iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Permanenţa Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureştilor, în şedinţa din 27 mai 2008, a hotărât ca sărbătoarea Cuviosului Teoctist să fie al doilea hram al bisericii mânăstirii Duminica Sfinţilor Români întru cinstirea ctitorului acestei noi vetre monahale din Bucureşti, vrednicul de pomenire Părintele Patriarh Teoctist. În anul 2003, la iniţiativa şi cu purtarea de grijă a Patriarhului Teoctist, a început construcţia bisericii mănăstirii cu hramul Duminica Sfinţilor Români, finalizată în toamna anului 2006, împreună cu un corp de chilii pentru monahi. Ctitorul aşezământului, Patriarhul Teoctist, aprecia la vremea respectivă că „prin înălţarea bisericii şi mănăstirii închinate Duminicii Sfinţilor Români, precum şi a unui corp de chilii pentru monahi în incinta Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, a înviat, prin harul lui Dumnezeu, ctitoria din jurul bisericii Schitul Maicilor a fericitului întru pomenire Patriarh Justinian, demolată în 1982”. Cu ocazia sfinţirii, la data de 29 octombrie 2006, noua biserică a fost înzestrată cu părticele din cinstitele moaşte ale Sfântului Apostol Andrei, Sfântului Mare Mucenic Gheorghe şi ale Sfinţilor Dionisie şi Ambrozie, Episcopii Mediolanului.
Preafericitul Părinte Daniel a participat la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Ţigăneşti Biserica Ortodoxă s-a aflat ieri, în duminica a 11-a după Rusalii. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Ţigăneşti din judeţul Ilfov. Cu acest prilej, Preafericirea Sa a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a subliniat importanţa milosteniei şi a iertării aproapelui pentru mântuire. Tot ieri a fost şi ziua de prăznuire a Punerii în raclă a Brâului Maicii Domnului. Pe data de 7 septembrie, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, duminica viitoare fiind şi Înainteprăznuirea Naşterii Maicii Domnului. Preafericitul Părinte Daniel a vizitat astăzi, 31 august, atelierele Mănăstirii Ţigăneşti
După Sfânta Liturghie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a vizitat atelierele Mănăstirii Ţigăneşti. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat necesitatea renovării şi retehnologizării acestor ateliere. De-a lungul vremii, Mănăstirea Ţigăneşti a fost vestită pentru atelierele de ţesătorie, în care călugăriţele realizau veşminte preoţesti de o mare frumuseţe. Tot aici a fost lucrata broderia pentru sala Maură din Castelul Peleş. Istoria Mănăstirii Ţigăneşti, situată în apropierea Capitalei, începe în secolul al XVII-lea, prima aşezare monahală de aici fiind zidită de călugării români de la muntele Athos. În jurul anului 1780, mănăstirea figurează într-un act încheiat de boierul Matei Ţigănescu, care donează terenul pentru construcţia unei noi biserici. Când acest lăcaş de cult a devenit neîncăpător, pe locul său a fost înălţat, în 1821, actuala biserică, ctitorie a banului Radu Golescu, având hramul Adormirea Maicii Domnului. Mănăstirea Tigăneşti continuă să fie, astăzi, un loc de reculegere şi căutarea a desăvârşirii duhovnivceşti pentru toţi credincioşii care-i trec pragul.
1 septembrie – inceputul anului bisericesc
Spre deosebire de anul civil, care incepe la 1 ianuarie, prima zi din anul bisericesc este 1 septembrie, pentru ca, dupa traditia mostenita din Legea Veche, aceasta a fost prima zi a creatiei si ziua in care Mantuitorul nostru Iisus Hristos si-a inceput activitatea Sa pe pamant. Parintele prof. dr. Mihai Aurel, director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Nifon Mitropolitul’ din Bucuresti, ne-a spus ca ‘dupa traditia mostenita din Legea Veche, in aceasta zi, care era si inceputul anului civil la evrei, s-a inceput creatia lumii si tot in aceasta zi si-ar fi inceput Mantuitorul activitatea Sa publica atunci cand a citit in Sinagoga cuvintele proorocului Isaia cap. 61, v. 1-2, care profeteau despre Sine, cuvinte reluate si la Luca 4, dupa cum gasim si in sinaxarul zilei din Mineiul lunii Septembrie’. In centrul anului bisericesc se afla sarbatoarea Invierii Domnului, in functie de care anul bisericesc se imparte in trei perioade, numite dupa cartea principala de slujba: perioada Triodului, perioada Penticostarului si perioada Octoihului. ‘In inima anului bisericesc sta sarbatoarea Invierii cu saptamana Sfintelor Patimi de dinaintea ei. Ca mijloc de comemorare a vietii si activitatii rascumparatoare a Mantuitorului, anul bisericesc se poate imparti in trei mari perioade, numite dupa cartea principala de slujba folosita de catre cantaretii de strana in fiecare din aceste perioade, si anume: perioada Triodului, adica perioada prepascala, perioada Penticostarului, adica perioada pascala propriu-zisa, si perioada Octoihului, adica perioada post-pascala, fiecare din acestea cuprinzand un anumit numar de saptamani. Timpul Triodului tine de la Duminica Vamesului si a Fariseului, adica cu trei saptamani inainte de inceputul postului Pastelui, pana la Duminica Pastilor, in total 10 saptamani. Perioada Penticostarului tine de la Duminica Pastelui pana la Duminica I dupa Rusalii sau a Tuturor Sfintilor, in total 8 saptamani, iar perioada Octoihului tine tot restul anului, adica de la sfarsitul Penticostarului pana la inceputul perioadei Triodului din anul urmator. Este cea mai lunga perioada din cursul anului bisericesc, durata acestei perioade putand fi intre 40 si 26 de saptamani, in functie de data Pastelui’. Parintele Mihai Aurel ne-a mentionat si randuielile liturgice specifice din prima zi a anului bisericesc: ‘In cadrul sfintelor slujbe se savarseste, alaturi de Sf. Liturghie, in care este praznuit Sf. Simeon Stalpnicul cu Sf. Marta, mama sa, sfintirea apei si un Te-Deum, de o slujba speciala pentru inceputul anului bisericesc, in contrabalansare cu inceputul anului civil, cand si atunci se savarseste un Te-Deum, dar si o rugaciune de multumire pentru binefacerile pe care Dumnezeu le-a revarsat asupra noastra’.
Parte din Stirile Lacasuri Ortodoxe, pot fi preluate de alte site-uri, doar cu specificatia vizibila: www.LacasuriOrtodoxe.com , drept link. Pentru reviste, ziare si alte publicatii, sursa de specificat este:“Lacasuri Ortodoxe” @KSLCatalin – multumim tuturor –
Pentru: NOUTATI ORTODOXE – ANUNTURI ORTODOXE – NOUTATI DIN BISERICA – INFORMATII click aici: ARHIVA