Zarezan – Ziua Sfantului Trifon in Bulgaria

Biserica Ortodoxa din Bulgaria (asemenea celei din Romania) l-a cinstit ieri pe Sfântul Trifon, “patronul viticultorilor, al producătorilor de vin și al carciumarilor”.

Sarbatoarea este cunoscuta, în Bulgaria, ca fiind Ziua Sfântului Trifon – Zarezan – ultimul cuvant provenind din verbul bulgaresc “zariazvam”, adică taierea (tunderea) vitei de vie.

În Bulgaria, ziua Sfântului Trifon a fost inițial sărbătorita pe 14 februarie. Sub regimul comunist, sărbătoarea a fost în mare măsură cunoscută sub numele de “Ziua viței de vie – a viticultorilor”. În 1968, când Biserica Ortodoxă Bulgară a introdus calendarul gregorian, Biserica a început cinstirea Sfântului Trifon pe 1 februarie, în timp ce 14 februarie a continua sa ramana ziua viticultorilor.

Mulți bulgari continua sa serbeze Ziua Sfântului Trifon Zarezan pe 14 februarie – una dintre puținele sărbători care mai respecta calendarul vechi. Mai nou, Trifon Zarezan coincide cu Ziua Sfântului Valentin – o sarbatoare in mare parte necunoscuta în Bulgaria în timpul Comunismului, dar care a castigat din ce in ce o popularitate mai mare.

Bulgarii sărbătoresc Ziua Sfântului Trifon Zarezan cu ritualuri folclorice, în satele viticole din întreaga țară. Barbatii tund vita de vie, iar femeile coc pâini festive și pregătesc friptura de pui, umplut cu orez. Fiecare cultivator de vita de vie pleaca spre podgorie cu pâinea și carnea de pui într-o traistă noua, țesuta colorat și cu un vas (buklitsa), umplut cu vin roșu. Înainte de a începe tăierea, barbatii se intorc cu fata catre soare și fac semnul crucii de trei ori. După ce primele trei ramuri sunt tăiate, ei le spala cu vin roșu, apa sfintita si cenusa de lemn pe care au păstrat-o din Ajunul Crăciunului. La sfârșitul zilei, toată lumea se adună împreună pentru a mânca, bea vin, cânta și dansa. Barbatul care a recoltat cei mai multi struguri in acel an, este numit “Rege”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.