Arheologii au excavat un sit în centrul Romei, afirmand ca au descoperit ceea ce ar putea fi cel mai vechi templu cunoscut al Romei antice.
Săpăturile a fost deosebit de dificile, deoarece templul se află sub nivelul apei. Echipa de excavare Sant’Omobono a săpat o groapă, armata, la o adancime de 15 metri sub nivelul apei.
In centrul Romei, se află Biserica Medievala Sant’Omobono. Astăzi, râul Tibru se afla la aproximativ 100 de metri distanță, dar când orașul a fost creat, în jurul secolului al 7-lea î.Hr., raul curgea aproape de locul in care biserica se află în prezent, acolo unde un cot al râului asigura un port natural pentru navele comerciale.
“Și, aici, acestia au decis construirea unui templu”, spune Nic Terrenato, care predă arheologie clasica la Universitatea din Michigan și este co-director al proiectului de excavare Sant’Omobono.
“În acest moment, Roma facea comert cu țări precum Cipru, Liban, Egipt”, mai spune el. “Așa că au construit acest templu, care urma sa fie unul dintre primele lucruri pe care comercianții il vedeau cand acostau în portul din Roma”.
Templul a fost, probabil, dedicat zeiței Fortuna. În antichitate, conform lui Terrenato, templele erau construite în porturi, avand rolul de promovare a încrederii reciproce între localnici și comercianți, in cazul de fata zeița trebuind să garanteze caracterul echitabil al comerțului.