Explicatiile lui Silvano Tomasi – Reprezentantul Vaticanului la ONU – par a fi neglijate de Comisie

Organizația Națiunilor Unite a emis observatiile sale finale privind revizuirea rapoartelor Vaticanului si ale altor cinci state, părți ale Convenției, pe tema Drepturilor Copilului (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). In legatura cu acest raport, Arhiepiscopul Silvano Tomasi, observator permanent al Sfântului Scaun la Națiunile Unite din Geneva, a oferit un interviu radioului Vaticanului, din care citam mai jos:

“Care este reacția Vaticanului la aceste critici dure din partea ONU, cuprinse în acest raport?”

“Raportul recomandărilor finale pe care Comisia Convenției privind Drepturile Copilului l-a lansat acum, subliniaza o abordare mai degrabă negativa a ceea ce Vaticanul a făcut și a atins deja în domeniul protecției copiilor. Prima impresie este că raportul, în unele privințe, nu este actualizat, nu a luat în considerare unele dintre explicațiile clare și precise care s-au oferit Comisiei în întâlnirea pe care delegația Vaticanului a avut-o in Comitet, cu trei sau patru săptămâni în urmă.

În al doilea rând, aș spune că există o dificultate evidentă în a înțelege poziția Vaticanului, care nu poate, cu siguranta, sa renunte la anumite învățături care fac parte din convingerile lui profunde și, de asemenea, la o expresie a libertății religioase. Aceste valori, în tradiția Bisericii Catolice, susțin binele comun al societății și, prin urmare, nu se poate renunța la ele.

De exemplu, comisia a cerut acceptarea avortului, iar aceasta vine in contradicție cu principiul vieții, pe care convenția în sine ar trebui să-l sprijine si sa-l recomande, pentru ca acesti copii să fie protejati înainte și după naștere. În cazul în care un copil este avortat sau ucis, nu mai putem vorbi despre drepturi pentru această persoană.

Prin urmare, este nevoie sa analizam cu calm și în detaliu recomandările propuse de Comitet și să ii oferim un răspuns precis Comisiei, astfel incat să nu existe nicio neintelegere despre pozitia și motivul pentru care am abordat anumite poziții.

(…)Deci, sentimentul meu este că trebuie să continuăm să îmbunătățim, să adoptam prevederi care să protejeze copiii din toate puncele de vedere, astfel încât acestia să crească și să devină adulți productivi în societate, iar demnitatea lor să fie respectata în mod constant. Și, în același timp, trebuie să ținem cont de faptul că, existand atât de multe milioane, patruzeci de milioane de cazuri de abuz asupra coplilului pe an, din păcate unele cazuri au ajuns sa afecteze chiar si Biserica. Trebuie să ținem cont de faptul că, trebuie continuata combaterea acestei tragedii, știind că chiar și un singur caz de abuz asupra unui copil inseama prea mult”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.