Libanul se poate prabusi in abis. Patriarhul maronit cere neutralitate fata de Siria

Patriarhul catolic maronit Beshara (Bechara) Rai avertizează că țara sa, Libanul, poate cădea în “abis”, în cazul în care oamenii și politicienii nu reușesc să lucreze împreună pentru a realiza o coexistența și un guvern puternic. Într-un memorandum emis ieri, după o reuniune a Consiliului Episcopilor Maroniti, Patriarhul s-a referit la tensiunile în creștere și la blocajul politic care au cuprins Libanul în ultimele luni. Cardinalul libanez a spus că Biserica nu poate sa stea si doar sa urmăreasca modul in care tara se apropie de o “criză existențială”.

Patriarhul Rai a numit alegerile constitutionale pentru un nou Președinte, drept o condiție prealabilă pentru un stat puternic și credibil. El a amai avertizat ca blocarea instituțiilor de stat a împiedicat tranziția de putere, și a subliniat, în special, eșecul de a conveni asupra unor legi electorale corecte in vederea organizarii unor alegeri parlamentare în timp util.

Parlamentul a prelungit termenul de 17 luni, in luna iunie, după ce partidele rivale nu au reușit să ajunga la un acord cu privire la noua lege electorală.

El a avertizat de asemenea că politicienii “infometati de putere” au implicat Libanul in conflictele regionale, și a reiterat apelul său in adoptarea unei “neutralitati pozitive” față de criza.

Totul se intampla pe fondul creșterii tensiunilor intre suuniti si siiti, și al atacurilor teroriste. Grupul militant siit Hezbollah, parte a guvernului libanez, a trimis proprii luptători pentru a-l sprijini in lupta pe Președintele sirian Bashar Assad, împotriva opoziției in cea mai mare parte sunnită.

Patriarhul a cerut o reluare a dialogului național, pentru rezolvarea crizei actuale, și a solicitat o “rezolvare rapidă a crizei” din Siria, dar și revenirea a mai mult de un milion de refugiați sirieni la casele lor, elemente “vitale pentru interesele libaneze”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.